Кога бойлерът се превръща в бомба?

Полусрутена къща и щети по съседен имот е равносметката след гръмнал бойлер в Шумен.

Почти всяко българско семейство използва подобен уред, чиято неизправност може да застраши човешки живот. Според експерти – трябва да бъде внимателни с подобна техника, за да не се стига до инциденти.

Електрическият болейлер лесно може да се превърне в бомба като този в шуменския квартал Тракия. Особено ако техниката е по-стар тип.

Инж. Румен Василев обяснява методиката на взрива пред Дарик.

Водата се загрява повече от 70 градуса и терморегулаторът не изключва. След него има друга термозащита – която трябва да изключи около 90 градуса. Ако налягането се вдигне над 8 атмосфери при по-новите, а при старите над 10-15, има клапан, който освобождава налягането и пречи бойлерът да гръмне.

Причината да гръмне бойлера е, че тези защити не функционират.

Експертът обяснява, че на по-старите бойлери нагревателят е закрепен за фланец, като на него има 6/8 болта.

За да гръмне – трябва да се вдигне налягане от порядъка на 25-30 атмосфери. Действително – гърми, трещи – хвърчат болтове стават на куршуми и една бомба, която отнася банята и съседния апартамент, казва инж. Василев.

При по-нови бойлери, фланецът е нов тип и предотвратява експлозия, тъй като при 14 атмосфери той пада и водата изтича. Освен това всички бойлери имат няколко защити като терморегулатор и термозащита – важно е как работят.

Ако бойлерът редовно включва и изключва – значи вие имате защита – повече не ви трябва нищо. Работи ли ви регулаторът и регулира ли температурата – в 50-60 градуса, няма опасност бойлерът да се взриви въобще, казва той и посочва, че внимание трябва да се обърне и на състоянието на клапана, който да източва бойлера при опасно висока налягане.

От него започне да тече вода – това е досада за домакинята и тя това нещо го запушва, което автоматично води до махане на последната защита. На 3-6 месеца трябва да го правите това движение, за да сте сигурни, че това нещо пуска вода, не се е зацапало, замърсило – това нещо не се прави, съветва инж. Василев.

Освен стриктно да се спазват инструкциите за монтаж, трябва и редовно да се прави профилактика, съветват специалистите.

Следвайте ни в социалните медии