Климатолог отговаря на въпроса, има ли опасност от земетресения у нас

Земетресение с магнитут 6,4 удари Албания преди седмица и заедно с последвалите вторични трусове нанесоха тежки последствия за страната. Над 40 души загубиха живота си. Албания изпадна в тежка ситуация, която наложи помощ и отвън. Много държави, сред които и България, изпратиха финансови средства за справяне с кризата. Земетресението в Албания бе усетено и в някои части на България. Това повдигна въпросът има ли опасност и у нас от трус.

На този въпрос отговори климатологът проф. Георги Рачев.

“България е част от този световен огнен пръстен. Една част, която минава през Средиземно море. Да не забравяме, че си имаме един действащ вулкан на о. Сицилия. Ние сме част от този земетръсен район. Африканската плоча се подпъхва под нашата европейска плоча и ние сме на пътя на земетресенията. Няма никаква ясна индикация между едното и другото. Това, че в Албания има земетресение – нормално е. Сигурно има активизирана на сблъсък на плочи и ще продължи още дълго. Но да кажем, че щом има в Албания, Хърватия и Гърция земетресение, то ще има и в България, това е все едно да гледаш на кафе, а дори да нямаш чаша пред себе си”, обясни специалистът.

По думите на проф. Рачев България е земетръсна зона, но повод за тревога няма. Той смята, че е добре да има леки трусове, които “разтоварват напрежението в земните недра”. Специалистът напомни, че под земята под София има типично локално земетресение, което не се е обаждало от 150 години. Припомни също така и големия трус в Перник през 2012 г.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via