Кирил Ананиев подписа заповедта за задължителното носене на маски

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа заповедта, с която забранява излизането от дома без защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата.

Санкцията за нарушение на разпоредбата е 300 лв. Мярката ще действа от утре, 12 април до 26 април.

Припомняме, че снощи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски първи спомена, че иска по-строги мерки, регулиращи движението на публични места, като най-малкото, според него, е задължението да се носят маски. Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов заяви по време на брифинг, че ще разпореди на Ананиев да издаде заповед. Премиерът изрично заяви, че ще се даде възможност да се ползват и други предпазни средства освен маски (той многократно спомена шалове), тъй като липсват достатъчно маски в търговската мрежа, а заради голямото търсене цените им са в пъти по-високи от нормалните.

С днешната си заповед здравният министър задължава хората всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места – в градския транспорт, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата.

В заповедта се посочва, че обществени са местата и пространствата, които са свободно достъпни и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.