Как да постъпим, ако сме изгубили работата си заради коронавируса?

Ако трудовият договор е прекратен по взаимно съгласие, много рядко съдът да отмени решението при обжалване от страна на служителя. Това предупреди Николай Стоянов, главен юрисконсул на Изпълнителната агенция “Главна инспекция по труда” (ИА ГИТ).

“Има група за нарушения, за които ние съставяме актове. Всеки ден съставяме актове”, увери той в предаването “Питай БНТ”.

Юрисконсулът обясни, че дори и заради пандемията прекратяването на трудовите взаимоотношения трябва да е по чл. 328 от Кодекса на труда.

Николай Стоянов потвърди, че много хора се допитват до ГИТ за различни казуси. В студиото на БТН бяха изброени и някои случаи на потърпевши заради извънредното положение. Двама служители ще бъдат освободени, защото складът, където работят, затваря. Самотна майка пък е изпаднала в затрудение, след като обектът й е бил в мол, а с въвеждане на извънредното положение моловете у нас бяха затворени. За много хора е неясно и как могат да получат разсрочване на кредит или да се възползват от мерките, обявени от държавата. Има много запитвания от самоосигуряващите се лица.

Икономическият съветник към КТ “Подкрепа” Ваня Григорова на свой ред заяви:

“Трябва да кажем на българските граждани, че те трябва да следят дали работодателят им е осигурил нормални условия на труд. Няма никакъв смисъл да работим на място, което е опасно”.

Тя посъветва хората да се обръщат към Комисията за финансов надзор при проблеми с банките.

“Да настояват на писмен такъв (отказ, бел. ред.), за да могат да го покажат пред КФН отказ за отсрочване на кредит”, отбеляза Григорова.

Коментарът й бе във връзка с оплакване на жена, на която й е бил отказат кредит, защото не попадала в списъка с посочените сфери на работа.

Следвайте ни в социалните медии