Какъв е законът RICO на Джорджия и какво означава той за Тръмп

Законът позволява на прокурорите да атакуват хора, заемащи ръководни позиции в престъпна организация.

Фани Уилис , окръжен прокурор на Джорджия, започна разследването си срещу Доналд Тръмп въз основа на публикуването на запис на телефонен разговор от януари 2021 г. между Тръмп и държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер.

Тръмп предположи по време на разговора, че Рафенспергер, републиканец и висш представител на изборите в щата, може да помогне за „намирането“ на гласовете, необходими за отмяна на малката му загуба от демократа Джо Байдън.

Повече от две години по-късно обвинителният акт , повдигнат в понеделник от голямо жури, отиде далеч отвъд това телефонно обаждане, твърдейки мрежа от престъпления, извършени от Тръмп и други.

Уилис използва закона за повлияните от рекетьори и корумпираните организации на Джорджия или RICO, за да обвини Тръмп и неговите сътрудници за предполагаемо участие в широкомащабен заговор за отмяна на резултатите от изборите в щата през 2020 г.

Ето как работи законът:

Какво е RICO и как се прилага за Тръмп и неговите съюзници?

Федералният закон за повлияните от рекетьори и корумпираните организации възниква през 1970 г. като инструмент за борба с организираната престъпност. Законът даде възможност на прокурорите да атакуват хора на ръководни позиции в престъпна организация, а не само хора на по-ниско ниво, които вършат мръсната работа.

Но използването му никога не е било предназначено да бъде ограничено изключително до организираната престъпност.

В рамките на няколко години след влизането в сила на федералния закон, държавите започнаха да приемат свои собствени закони RICO.

Върховният съд на САЩ отбеляза в становище от 1989 г., че законът е изготвен „достатъчно широко, за да обхване широк спектър от престъпни дейности, приемайки много различни форми и вероятно да привлече широк спектър от извършители“.

Най-общо казано, законите на RICO позволяват на прокурорите да повдигнат обвинения на множество хора, които извършват отделни престъпления, докато работят за постигане на обща цел.

Какво гласи законът RICO на Джорджия?

Законът RICO на Джорджия, приет през 1980 г., определя като престъпление участието, придобиването или поддържането на контрол върху „предприятие“ чрез „модел на рекет“ или заговор за извършването на това.

Важно е да се отбележи, че предполагаемата схема не трябва да е била успешна, за да се задържи таксата на RICO.

„Предприятие“ може да бъде отделен човек или група от свързани лица с обща цел.

„Рекет“ означава извършване, опит за извършване – или привличане, принуда или сплашване на някой друг да извърши – едно от повече от три дузини държавни престъпления, изброени в закона.

Необходими са поне две такива действия, за да отговарят на стандарта за „модел на рекет“, което означава, че прокурорите трябва да докажат, че дадено лице е участвало в две или повече свързани престъпни действия като част от участието си в предприятие, за да бъде осъдено по RICO .

Върховният съд на САЩ каза, че федералните обвинения в RICO трябва да показват приемственост, тоест поредица от свързани основни действия за продължителен период, а не само за няколко седмици или месеци. Но Върховният съд на Джорджия изясни, че няма такова изискване в държавния закон.

Защо се използва закона RICO?

„Аз съм фен на RICO“, каза Уилис по време на пресконференция през август 2022 г., когато тя обяви обвинение на RICO срещу повече от две дузини предполагаеми членове на банда.

Уилис каза, че съдебните заседатели искат да знаят всички факти зад предполагаемото престъпление и че обвинителният акт на RICO позволява на прокурорите да предоставят пълна картина на цялата предполагаема незаконна дейност.

Наративното въведение позволява на прокурорите да разкажат история, която може да включва много подробна информация, която може да не е свързана с конкретни престъпления, но е от значение за по-широката предполагаема схема.

Обвиненията на RICO също носят тежка потенциална присъда, която може да бъде добавена към наказанието за основните деяния.

В Грузия това е присъда за тежко престъпление, която носи затвор от пет до 20 години; глоба от 25 000 $ или три пъти сумата пари, спечелена от престъпната дейност, което от двете е по-голямо; или едновременно затвор и глоба.

Какви са предизвикателствата при използването на статута на RICO?

Джей Том Морган използва статута на RICO, за да преследва корумпиран шериф, когато беше окръжен прокурор в окръг Декалб, който е съседен на окръг Фултън. Той каза, че едно предизвикателство е да се обясни на журито какво представлява законът RICO и как работи.

„Всеки знае какво е дело за убийство, какво е дело за изнасилване, какво е дело за кражба. Но RICO не е в ежедневния народен език“, каза той. „Не виждате обвинение в RICO в телевизионно предаване за престъпления.“

Уилис има ли предишен опит със случаи на RICO?

Когато Уилис беше помощник-окръжен прокурор в Окръжната прокуратура на окръг Фултън, тя беше водещ прокурор в случай на RICO срещу група преподаватели в държавни училища в Атланта в скандал за измама. След продължил месеци процес съдебните заседатели през април 2015 г. осъдиха 11 бивши преподаватели за рекет за участието им в схема за завишаване на оценките на учениците на стандартизирани изпити.

Откакто стана окръжен прокурор през януари 2021 г., тя повдигна няколко обвинителни акта на RICO срещу предполагаеми членове на банда, включително няколко високопоставени рап изпълнители.

Адвокат Джон Флойд, национално известен експерт на RICO в Атланта, помогна на Уилис със случая на училищна измама. Скоро след започване на разследването за потенциална незаконна намеса в изборите през 2020 г. в Джорджия, тя го ангажира да служи като специален помощник на окръжния прокурор, за да помага при всякакви случаи на рекет, които нейната служба може да преследва.

Следвайте ни в социалните медии