Италия губи 80% от приходите от туризъм

Пандемията COVID-19 е нанесла на италианската туристическа индустрия толкова големи щети, че през 2020 г. приходите й ще намалеят с 80% в сравнение с миналата година, каза за РИА Новости Виторио Месина, председател на Националната асоциация на туристическата индустрия „Assoturismo Confesercenti“.

Според официалните данни, в Италия са регистрирани над 230 000 случая на инфекция с коронавирус, възстановени са почти 145 000 пациенти, а общият брой на жертвите е 32 955.

„Дългият карантинен период блокира нашата индустрия, която е от стратегическо значение за националната икономика. Достатъчно е да се каже, че в Италия туризмът генерира около 15% от БВП и дава работа на около 4 милиона души. Но туристическата индустрия е единственият сектор на икономиката, официалното отваряне на който не съвпада с неговото рестартиране. Сега се наблюдава парадоксална ситуация: готови сме да приемем десетки хиляди туристи, но няма резервации, а структурите, напълно готови за работа, бездействат”, каза той.

Само преките загуби от блокирането през май възлизат на 9 милиарда евро. Ръководителят на асоциацията отбеляза, че коронавирусът всъщност е спрял живота в цялата страна, блокирайки много области на икономиката.

“Последиците от пандемията за туризма станаха наистина катастрофални. Всъщност от 10 март, когато бяха въведени карантинни мерки в цяла Италия, сме нулирали приходите си, като същевременно се запазиха значителните разходи за поддръжка на бизнеса. Много бизнеси, включително хотели и ресторанти, все още са затворени. Хотелите в Рим и други “градове на изкуството”, където преди беше много трудно да се намерят свободни места, сега са празни”, каза специалистът.

Следвайте ни в социалните медии