Има четвърти оздравял от COVID-19 у нас

Шефът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че новите случаи на коронавирус в страната нямат общо помежду си. Заразените в Благоевград са семейство.

“Новите случаи в София нямат нищо общо по между си. Заразените не са контактни лица. Някои от тях са служители в Пета градска болница”, призна той.

“В Сливен, Пловдив и Плевен случаите също нямат нищо общо помежду си.По думите му към момента епидемиолозите правят проучване дали има върнали се от чужбина.

“Белгия и България са обявили първите си случаи по едно и също време. Белгия много късно обяви мерките, чак миналата седмица Вижте каква е разликата й с нас. Знаете ние кога взехме мерките у нас:

“Червената крива е на Белгия, а синята нашата”, каза той.

Мутафчийски заяви, че 40 души към момента са в болница, останалите заразени са под домашна карантина.

“Има четвърти оздравял. Поинтересувах се от случая от “Софиямед”. Той беше публикуван, без да е уведомен щаба. Случаят е потвърден в лабораторията на ВМА. Има наистина два отрицателни резултата, смята се за четвърти оздравял”, каза той.

“Не можахме да регистрираме 5-и оздравял. Искахме да има изчистен от вируса, но този човек не е”, призна шефът на ВМА.

“Госпожата, която искахме да изпишем, от 22 дни е във ВМА. Тя вече клинично е добре, искаме да я изпишем, но не можем, защото вирусът още е в организма й”, каза генералът.

“Зачервени очи, подпухнали и течащ нос – това проф. Кантарджиев го повтаряше като “Отче наш””, каза шефът на ВМА, повтаряйки част от симптомите на коронавируса.

“Беше направена прогноза, че ако вървим така, до края на май вече ще сме в по-лека ситуация. Ние все още много плавно катерим, което е в резултат на рестриктивните мерки, защото, ако се сбъднат тези модели, които колегите предвиждат – с болни повече от 5 млн., от които 1 200 000 в тежко състояние. От тях половината да са на вентилация – това е повече от половин милион”, каза Мутафчийски и попита дали всички разбират смисъла на тези извънредни мерки.

“Ние откриваме само 2-ма души от 11 заразени”, каза той.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via