fbpx

Извънредни новини! 800 пчелни семейства отровени от препарати за пръскане

На 6-7 места тази година в Добричка област има загинали пчелни семейства, като те са около 800 и са отровени от препарати за пръскане на земеделски култури, съобщи Добрин Добрев, председател на областния пчеларски съюз „Добруджа”.

Това наложи спешна среща, организирана от директора на областната дирекция „Земеделие” Десислава Иванова, с представители на браншовите организации на пчеларите и зърнопроизводителите и на общините. Иванова посочи, че пчеларите не желаят да заплащат пробите, както от умрелите пчели, така и от растителността наоколо, но в 7 случая има установен подбор на пчели. Към 18 март, според регистрация в Агенцията за безопасност на храните, в Добричка област има регистрирани 88 8540 пчелни семейства на 1276 места, пише 24 часа.

Уведомленията за пръскане, които трябва да подават земеделските производители на кметовете, а те от своя страна да информират пчеларите се оказа практика, невинаги успешна, тъй като тези уведомления не стигали до пчеларите. Земеделците контрираха, че има нерегистрирани пчелари.

Мартин Петков от сдружение „Пчела” – Добрич, предложи да има електронна платформа, където да се изпращат съобщенията за пръскане, като поиска и помощта на държавата за създаването й..

„Ние правихме опити за среща с пчеларски организации, за да на направим такава платформа. Дойдоха 16 организации и се скараха” – каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той добави още, че европейският проект стои на дневен ред, но е необходима легитимна пчеларска организация като партньор.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x