ИДИЛ пое отговорност за атентатите в Шри Ланка

Терористичната групировка ИДИЛ е поела отговорност за смъртоносните атентати в Шри Ланка, съобщават Ройтерс и БГНЕС. Информационната агенция обаче отбеляза, че терористите не са представили доказателства за това.

По-рано правителството на страната заяви, че според него местната ислямистка екстремистка групировка, наречена Национална Таухийт Джамаат (NTJ), стои зад смъртоносните самоубийствени атентати, които убиха над 300 души.

Полицейски източници пък съобщиха, че братя мюсюлмани са извършили два от самоубийствените атентати в Шри Ланка на Великден, част от вълна от бомбени атентати, които убиха повече от 320 души.

“Братята, синове на богат търговец на подправки в Коломбо, се взривиха, когато гостите се редяха на опашка за закуска в хотелите „Шангри-Ла“ и „Канела Гранд“ в столицата”, казва един от източниците. По тяхна информация четвърти хотел е бил мишена за извършване на атентат, но атаката се е провалила.

Братята, чиито имена не са били разкрити, са наближавали 30-годишна възраст и са управлявали собствената „семейна терористична клетка“, каза разследващ служител.

Но остава неясно какви връзки те са имали с останалите терористи, замесени в опустошителните атаки срещу три черкви и хотели от висока класа.

Двамата братя са били ключови членове на ислямската групировка NTJ, която правителството обвинява за атаките, добави официалният представител.

В неделя Шри Ланка бе засегната от серия от координирани бомбардировки, насочени срещу църкви и хотели в цялата страна, които отнеха живота на поне 321 души и раниха около 500 други. Министърът на отбраната на по-рано заяви, че поредицата от взривове е отговор на атаката срещу джамии в Крайстчърч в Нова Зеландия, насочена срещу мюсюлманите.

Следвайте ни в социалните медии