Иван Гешев: Не съм компетентен да проверявам за Владислав Горанов

Не е от компетентността на главния прокурор да проверява сигнали за смс-ите между хазартния бизнесмен Васил Божков и Владислав Горанов, нито пък “паметната записка” с Кирил Домусчиев.

Това се разбра от думите на шефа на държавното обвинение Иван Гешев, който отиде лично в плевенското село Ореховица, където започна спецакция срещу битовата престъпност, пише вестник СЕГА.

“Българският главен прокурор се занимава с методическо ръководство и надзор за законност – да определя стратегии и визията за развитие на прокуратурата. Конкретните досъдбни производства се наблюдават от конкретни прокурори, които вземат конкретни решения по конкретни казуси. Когато този сигнал стигне до мен, аз ще го разпределя и по съответния канален ред ще стигне до някой прокурор, който ще вземе компететно решение по конкретния случай. Това не е от компетентност на главния прокурор”, обясни Иван Гешев пред журналисти.

Той се аргументира по този начин, след като беше попитан дали ще бъде разгледан сигналът от Антикорупционния фонд по случая с кореспонденцията между финансовия министър Владислав Горанов и Васил Божков. “НПО-то на Прокопиев ли? Много хубаво заглавие има!”, въкликна Гешев, след което продължи: “От този фонд развиват теорията, че българският главен прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства и е всевластен. С тази теза доносничат в цяла Европа. И казват, че властта на недосегаемия главен прокурор следва да бъде намалена. Тя такава не съшествува, това е пропаганда. От друга страна ме сигнализират мен и искат да взема отношение. Те са шизофренно раздвоени”.

Попитан дали паметната “записка” между Васил Божков и Кирил Домусчиев все пак го притеснява, Гешев отбеляза, че не може да прави тълкувания от емоционален характер и се оправда, че щеше да погледне на съдържанието на тази бележка по същия начин, ако там беше подписът на собственика на bTV. “Горанов е разпитан по делото т. нар. Божков 1, ако трябва ще го разпитат пак”, съобщи главният прокурор, след което отново изтъкна, че той “не провежда разследване не наблюдава и не въздейства върху досъдебни производства, а е висш административен ръководите”.

Според Гешев “това, което се случва, е поредна серия, която сме гледали няколко пъти”. “Обвиняемият Божков прави широк спектър от неща. Първото е да се опита да се дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която ще му свърши работа. Цветан Василев прави същото. Второто е, че в държави извън ЕС, като изключим САЩ и още няколко, процедурите по екстрадиция имат съществен политически елемент. Колкото и добре да си е свършила работата прокуратурата, в крайна сметка решението се взема от политиците в съответната държава”.

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пристигнаха в плевенското село Ореховица, където започна спецакция срещу битовата престъпност рано тази сутрин На изходите на селето са поставени четири контролно-пропускателните пункта. Претърсени са 5 адреса, а шестима души са задържани.

Причината за твърдите действия е инцидентът от миналата седмица, при който беше ограбен и жестоко пребит 90-годишният Васил Маринов. Тогава му бяха отнети 90 лв. Извършителят е установен, той е осъждан многократно и към момента се укрива, съобщи Гешев. “Темата за битовата престъпност е едно от нещата, които ме дебалансират. Имаме намерения в края на годината резултатите като статистиката за случаите на битова престъпност да са чувствително по-малко спрямо 2019 г.”, заяви още той.

Акция се извършва и в цяла София. Операцията е срещу група, заподозряна за извършването на поръчковото убийство на Станка Марангозова – бизнес дама, застреляна в столичиния квартал “Младост”. 46-годишната жена бе убита на 10 октомври м.г. Тя беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона. Трупът й бе открит от мъжа, с когото живеела на семейни начала, а до тялото имаше бяла роза.

Веднага след убийството директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски обяви: „Назад във времето е имало срещу нея доста жалби и сигнали за измамени граждани или от измамени управители на юридически лица под предлог развиване на такива финансови операции, които да водят до много големи печалби. Най-общо казано вид пирамиди“. Пак от МВР припомниха тогава, че жената е била арестувана от ДАНС за финансови измами и пране на пари през 2011 г. След това беше пусната под домашен арест. По-късно се барикадира в апартамент и отказа да пусне съдебен изпълнител и полиция, които да въведат новите собственици.

Следвайте ни в социалните медии