Затвориха над 500 ресторанта заради нелегална музика и реклама в кибер пространството

Иранската полиция затвори 547 ресторанта и кафенета в Техеран за неспазване на „принципите на исляма“. Това обяви през уикенда шефът на полицията в столицата, цитиран от „Гардиън“.

„Собствениците на ресторантите и кафенетата, в които ислямските принципи не се спазват, бяха повикани и по време на тази операция 547 заведения бяха затворени, а 11 нарушители арестувани“, посочи Хосеин Рахими в официално изявление.

Операцията е проведена в последните 10 дни.

Нарушенията включвали „нетрадиционна реклама в кибер пространството, изпълнение на нелегална музика и поквара“.

„Съблюдаването на ислямските принципи е една от основните задачи и отговорности на полицията“, изтъква още Рахими.

Председателят на техеранския върховен съд, които се занимава с „културни престъпления и социална и морална корупция“, призова жителите на Техеран да сигнализират за случаи на „неморално поведение“ като изпращат съобщения на определен номер.

„Хората искат да докладват за тези, които нарушават нормите, но не знаят как. Решихме да улесним справянето със случаите на обществени неморални действия“, обясни пред юридическо издание Мохамад Мехди Хаймохамади.

Гражданите могат да съобщават за случаи като сваляне на хиджаба в колата, организиране на смесени партита с танци или публикуване на неморално съдържание в Инстаграм.

Според правилата за обличане в Иран, където алкохолът е забранен, жените могат да показват на публично място само лицето, ръцете и стъпалата си и трябва да носят само семпли цветове.

През 2012 година правителството нареди кафенетата да сложат камери, за да наблюдават поведението на клиентите си. Някои собственици избраха направо да затворят.

„Колкото и да ни боли и колкото и да ни липсват приятелите и всички вие, които бяхте на наша страна през изминалите четири години, утешаваме се с това, че поне няма да оставим стъклените очи на Големия брат да сканират и записват всяка наша стъпка, минута и спомен от изгрев до залез“, написа тогава във Фейсбук собственикът на популярното кафене „Прага“.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via