fbpx

Засилват се случаите на западнонилска треска

Очаква се пик на случаите на западнонилска треска. Това предупреди проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести по БНТ.

Засега има 5 случая, но продължаващото топло време предразполага повишение на заболеваемостта.Два пъти е по-малка вероятността да се разболеем от грип, ако използваме ваксина. Това каза още Кантарджиев.
Хубаво е, който има средства – да си купи някой от двата антивирусни препарата, които се продават, за 24 часа си здрав, коментира Кантарджиев.

По думите му в следващите години възрастни хора над 65 г. ще бъдат ваксинирани безплатно, при тяхно желание. Целта е след 2022 г. да има възможност всеки четвърти възрастен да се ваксинира.

В България обикновено лекарите и сестрите не са за пример в имунизационно отношение. Процентът на ваксинираните медицински специалисти е много малък, отчете Тодор Кантарджиев.
За ситуацията с циркулацията на морбили в страната през последните седмици има регистрирани три болни деца. Началото на учебната година ще покаже дали сме се справили с разпространението на морбили в страната, коментира Кантарджиев.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x