Зареден с взрив дрон удари петролен танкер край бреговете на Оман

Петролен танкер, собственост на израелски милиардер е бил ударен край бреговете на Оман от дрон, носещ взрив.

Нападението е извършено снощи на фона на растящо напрежение с Иран край бреговете на Оман, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на базиран в Близкия изток служител по отбраната, пожелал да остане анонимен.

Британска военна организация в региона, която наблюдава корабоплаването, каза пред АП: „Ние знаем за инцидента и в момента той се разследва.“

Служителят идентифицира атакувания кораб като плаващия под либерийски флаг петролен танкер Pacific Zircon. Този танкер се управлява от базираната в Сингапур Eastern Pacific Shipping, която е компания, която в крайна сметка е собственост на израелския милиардер Идан Офер.

В изявление на Eastern Pacific Shipping се казва, че Pacific Zircon, превозващ газьол, е бил „ударен от снаряд“ на около 150 мили (240 километра) от бреговете на Оман.

„Поддържаме връзка с кораба и няма съобщения за наранявания или замърсяване. Целият екипаж е в безопасност и е отчетен“, казаха от компанията. „Има леки щети по корпуса на кораба, но няма разливане на товар или навлизане на вода.“

На обаждане до израелското посолство в Абу Даби не е отговорено. Кабинетът на министър-председателя на Израел и министерството на отбраната отказаха коментар.

Въпреки това, докато никой не пое незабавно отговорност за атаката, израелски служител, говорещ анонимно пред Ройтерс, каза, че Иран стои зад атаката, и според тях е използван същия тип дрон, който наскоро е бил доставен на Русия в Украйна.

Техеран и Израел са въвлечени в продължила години война в сянка в широкия Близък изток, като някои атаки с дронове са насочени към свързани с Израел кораби, пътуващи из региона.

Тимъти Хокинс, командир на 5-ти военноморски флот на Съединените щати, каза пред Al Jazeera, че най-голямата загриженост на САЩ е „всяка дестабилизираща морска дейност, която се извършва в околните води, защото те са жизненоважни за световната търговия“.

Британската военна организация в региона, която наблюдава корабоплаването “Юнайтед кингдом марин трейд оперейшънс”, каза за АП, че “знае за инцидента и в момента той се разследва”, добавя БТА.

Следвайте ни в социалните медии