Заразена с коронавирус роди преждевременно, бебето е в интензивното

В Гинекологичната клиника в Скопие една родилка е позитивна на коронавирус, тя е родила със секцио и бебето е в интензивното отделение, тъй като раждането е било извършено преждевременно, съобщават македонските медии. Персоналът е взел всички предвидени мерки за защита от коронавируса.

Броят на болните от Ковид-19 в Куманово за един ден се удвои, почина още един жител на града, на 45 години. С потвърдените вчера 23 нови случая на коронавирус Куманово достигна броя на заразените в Дебър – общо 47 души. Общинските власти в Куманово заседават всеки ден и още преди десетина дни поискаха от правителството да вземе решение за поставяне на цялата община Куманово под карантина, по примера на Дебър, предаде БТА.

Местните власти смятат, че е необходимо да се поставят пунктове на МВР на всеки вход и изход от града, на които да се прави проверка и да се дезинфекцират всички автомобили и пътници.

Кметът Максим Димитриевски съобщи, че в Куманово от вчера действат три пункта за дезинфекция на автомобилите, които влизат в града, съобщава Слободен печат. Затворени са пазарите, а от домоуправителите се иска всеки ден да дезинфекцират сградите, за които са отговорни.

Засега извънредното положение в Северна Македония няма да бъде продължавано, реши Светът за сигурност, който заседава вчера в разширен състав при президента Стево Пендаровски. До завършването му на 14 април ще има още едно заседание, след което ще се разгледат всички параметри и ще се вземе окончателно решение. Направена бе оценката, че мерките като цяло се спазват. Ситуацията обаче остава сложна и не се знае колко време ще продължи пандемията.

Пендаровски подкрепи оповестените вчера от правителството мерки за намаляване на заплатите на заемащите ръководни постове. Той каза, че е готов да се откаже от цялата си заплата, ако правителството поиска това.

Президентът не пожела да анализира какъв е капацитетът на държавата да се справи с пандемията. Той призова гражданите да бъдат рационални и да спазват мерките, защото трудните дни не са отминали.

В Северна Македония от коронавирус вчера починаха двама мъже – един на 45 години от Куманово и друг на 78 години от Дебър, сочат най-новите данни от Северна Македония, съобщени от министъра на здравеопазването Венко Филипче. До вчера в 15 часа общият брой на заболелите е 329 души. От тях девет са починали, а 12 са излекувани. В критично състояние са четирима пациенти. Потвърдени са 44 нови случая.

Следвайте ни в социалните медии