Започнаха разяснителни кампании за коронавируса в ромските квартали

Създаването на математически модели, и особено във връзка с отделните региони, възрастовите разпределения и появата на нови случаи, биха ни дали особено ценна информация. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерски съвет.

“С тези модели ще вземем важни решения за заразените от коронавирус, разпределението на медицински експерти и ресурси. Факторът време също е важен”, каза още той.

“Във връзка със завръщането на големи групи роми, то от Щаба сме препоръчали по активна работа по градовете с тези общности. Ще се разяснява какво е коронавирус, какво е карантина, как да се предпазим, как се предава заболяването и др. Моля да не звучи като дискриминационна мярка, но там ще има голяма активност”, допълни Мутафчийски.

“България има почти равномерно разпределение на ромски общности – във всички градове има пълна мобилизация на властите за разяснителна кампания”, каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. “Мобилизирани са възможно най-голям процент от службите”, разкри Мутафчийски.

“МВР проверява броя на туристите по хотелите и какво става в България с чуждите граждани. На прага сме да забраним влизането в България на редица групи от граждани, вече списъка със забранени държави”, заяви той и допълни, че по този въпрос се работи активно.

“Редица водещи държави прилагат рестриктивно тестовете за бързите тестове, тъй като те не дават реални резултати. Тези тестове могат да доведат до паника в обществото”, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски.

“Не можем да затворим границите са български граждани. С всичките рискове, ние трябва да приемем нашие граждани. Няма да блокираме границата за нашите сънародници”, каза още той. “Сърбия направи апел към своите граждани да не се прибират, но ние не можем да си го позволим”, завърши ген. Венцислав Мутафчийски.

Следвайте ни в социалните медии