Започват масови тестове за COVID-19 в ромските квартали

В София днес започват прицелни изследвания за заразени в райони, в които има открити повече заболели, каза днес председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че ще бъдат проверени повече от 200 души за два дни от ромските квартали “Факултето” и “Филиповци”.

Днес трябва да започне изследването и на поставеното под карантина старозагорско село Паничерево. Там ще се тества цялото население от 600 души, като тестовете са осигурени. До момента там са установени 6 случая.

В Бургас са тествани 1488 души с бързи тестове, като от тях има 18 положителни. С PCR тестове са проверени 967 души в града, като 25 са с положителните резултати. Така общо проверените в Бургас са 2055, като почти половината са взети на случаен принцип, а останалите са от прицелни групи – полицаи, медицински кадри и социален персонаж.

В отговор на въпрос Мутафчийски каза, че няма промяна в режима на пътуванията в почивните дни около Великден, като уважителната причина работа ще се проверява внимателно.

“Толкова е либерален нашият режим. Виждате, че това, което в Западна Европа се разрешава от края на април, тук не е забранявано. Спазването на правилата ще се отрази много добре на противоепидемиологичната обстановка. Събирането на хора би ни изиграло лоша шега”, обобщи той.

Следвайте ни в социалните медии