Западният регион на Украйна е ударен от широкомащабна руска въздушна атака

Сирената за въздушна тревога се активира в източна, централна и западна Украйна, докато военновъздушните сили предупреждават за руски ракетни атаки.

Русия предприе широкомащабна въздушна атака срещу западния регион на Украйна Лвов и северозападния регион Волин, удряйки сгради, ранявайки цивилни и налагайки евакуации, казаха официални лица.

„Много ракети бяха свалени, но имаше и удари в Лвов“, каза кметът на града Андрий Садови в приложението за съобщения Telegram във вторник сутринта, добавяйки, че са дадени заповеди за евакуация на поне една горяща жилищна сграда.

Четирима души се нуждаеха от медицинска помощ и повече от 100 жилищни апартамента бяха повредени при атаката, включително детска градина, която беше разрушена от падащи отломки от унищожена руска ракета, каза кметът в Telegram.

По-рано губернаторът на Лвовска област Максим Козицки каза, че към региона са се насочили „групи руски ракети“.

Най-малко двама души също бяха ранени при руска въздушна атака срещу град Луцк, във Волинска област на Украйна, съобщиха местните власти в Telegram. Волинската област, северно от Лвов, също граничи с Полша.

Най-малко един човек също беше ранен в резултат на руска атака срещу югозападния регион на Украйна Днепропетровск, където беше ударено предприятие и избухна пожар, каза в Telegram Сергей Лисак, губернатор на региона.

Предупрежденията за въздушно нападение бяха издадени в Украйна за около два часа, започвайки около 2 сутринта местно време (23:00 GMT в понеделник) във вторник.

Местната новинарска медия The Kyiv Independent съобщи по-рано, че украинските военновъздушни сили са предупредили, че западните региони на страната са застрашени от руски ракетни атаки.

Експлозии са били чути и в западната част на Хмелницки регион на страната, според представители на местната военна администрация, съобщи The Kyiv Independent.

До юли регионът на Лвов, който е далеч от фронтовите линии и който граничи на запад с Полша, членка на НАТО, беше пощаден от повечето руски въздушни атаки. Но през юли седем души бяха убити, когато ракета попадна в жилищна сграда.

Украинските медии съобщиха, че според предварителната информация атаката от вторник е била най-голямото въздушно нападение над района на Лвов от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Следвайте ни в социалните медии