Задържаха трима в Пловдив, източили 3 млн.лв. от НОИ

Задържани са три лица в Пловдив за измама в големи размери и съставяне на неистински документи – удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране. Това съобщи на брифинг районният прокурор Чавдар Грошев.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за измама и нанесени щети на НОИ в размер на три милиона лева. Операцията по задържането е била проведена от Икономическа полиция в Пловдив вчера, посетени и претърсени са били няколко адреса, извършени са били и изземвания. Разкрита беше изключително ефективна схема, която е нанесла вреда на различни лица и на НОИ, каза прокурор Грошев.

Той уточни, че в основата на схемата стои бивша служителка на НОИ, която се е занимавала с пенсионни услуги. Различни лица са я упълномощавали тя да подготвя набора им от документи за пенсиониране. 62-годишната жена е работила с дъщеря си и мъжът, с който живее. При недостиг на стаж за пенсиониране тя е взимала от лицата, подлежащи на пенсия, пари на ръка, като им е казвала, че ще заплати този стаж в НОИ от тяхно име. След това е изготвяла неистински документи, които са били подавани в НОИ за получаване на пенсия, а парите, които хората са им давали, са задържали в себе си, вместо да бъдат внесени в НОИ.

Досега е доказано, че по тази схема са били ощетени 18 лица, които са загубили от 3000 до 16 000 лева. За изготвянето на неистинските документи тримата са използвали печати на фирми, които вече са прекратили дейността си. За да се пресече проверка тримата са подменяли дори трудови книжки, като са попълвали нови. Тази дейност е била извършвана не само в Пловдив, но и в други градове.

Със задържането на тримата е предотвратено безпрецедентно източване на НОИ, като до момента щетата за държавата възлиза на около 3 милиона лева, каза още прокурор Грошев.

Тримата са задържани, повдигнати са им обвинения и предстои Прокуратурата да поиска мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via