Забраната на Новак Джокович за влизане в Австралия беше отменена преди Australian Open

Пътят на Новак Джокович е разчистен за да може да играе на Australian Open, след като австралийското правителство отмени визовата му забрана.

Сръбската тенис звезда беше задържана през януари заради отказа си да се ваксинира срещу Ковид. Той беше депортиран от страната 10 дни по-късно, въпреки успешното съдебно оспорване.

Страната имаше едни от най-строгите пандемични ограничения в света и дори на моменти бе наричана “Крепостта Австралия”.

Когато Джокович пристигна там през януари, случаите на Covid рязко нараснаха и правителствените правила изискваха всеки, който влиза в страната, да бъде ваксиниран, освен ако няма валидно разрешение за освобождаване поради уважителни причини.

Той не отговаря на изискванията за влизане, каза правителството, така че визата му е анулирана и той автоматично получава забрана за влизане в страната за три години.

Но министърът на имиграцията Андрю Джайлс – чието правителство дойде на власт през май – отмени забраната и е готов да даде виза на г-н Джокович, потвърди BBC.

Говорейки по-рано във вторник, шефът на Тенис Австралия Крейг Тайли каза, че е уверен, че Джокович ще играе на Open през следващата година.

„Знам, че Новак иска да дойде да играе и да се върне към състезанията“, каза той пред австралийската Асошиейтед прес.

„Той обича Австралия и там има най-голям успех.“

Шампионът по тенис по-рано тази година каза пред BBC, че е отлетял в Австралия, вярвайки, че е получил необходимите медицински изключения.

Но той беше задържан и разпитан от гранични служители в Мелбърн на 5 януари и визата му беше анулирана в ранните часове на следващата сутрин.

Джокович беше отведен в хотел за задържане на имигранти, където остана, докато оспорваше решението в съда.

По-късно съдът отмени решението за анулиране на визата му, но тогавашният министър на имиграцията Алекс Хоук използва специални дискреционни правомощия, за да я анулира отново, аргументирайки се, че това е „в обществен интерес“.

В съдебните документи г-н Хоук каза, че Джокович е „възприеман от някои като талисман на общност от настроения против ваксините“ и присъствието му на турнира може да доведе до „граждански вълнения“.

Мнозина в Австралия приветстваха решението, но то също предизвика вълнение както сред привържениците на Джокович в Сърбия, така и сред местните, които се събраха пред хотела му.

Следвайте ни в социалните медии