Жена с COVID-19 роди здраво бебе в София

Жена, заразена с COVID-19, роди здраво бебе в столичната АГ болница “Шейново”, където беше открито отделение за пациентки с коронавирус, предаде БНР.

Директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев съобщи, че екипът му е добре подготвен да реагира при случаи на заразени бременни.

„Това беше една пациентка, която постъпи по спешност и която имаше анамнеза, че е била болна. Ние я хоспитализирахме в този център, там стана раждането – тя трябваше да роди с цезарово сечение и там екипът, който я беше приел, прекара с нея 24 часа, докато излезе резултатът от PCR теста. И така бяхме доста на тръни. След това имахме още един подобен случай – с положителен IgG отрицателен PCR Така че вече добиваме някакъв опит и сме наясно как да действаме при за подобни ситуации“, сподели Велев.

Няма опасност за новородените да развият COVID-19, категоричен е гинекологът д-р Данаил Илиев, който практикува в една от големите частни столични болници.

Той съветва бременните, които нямат съпътстващи заболявания, да не се притесняват от усложнения от коронавирусна инфекция. „Нито една от пациентките, които са били с това придружаващо вирусно заболяване – при липса на съпътстващи заболявания, не развиват усложнения – нито те, нито техните бебета. А за бебетата това пък е абсолютно безопасно. Оказва се, че при деца до 9-10 годишна възраст в клетките няма рецептори, за които да се захване този вирус. Така че тези деца могат да бъдат приносители на вируса, но не и да се разболяват“, каза Илиев.

Следвайте ни в социалните медии