Ето кои са стоките, от които има най-много оплаквания

450 граждани са потърсили Комисията за защита на потребителите за периода от десетина дни във връзка с покупките си за подаръци и преживявания за Коледно-новогодишните празници, обяви председателят Димитър Маргаритов по Bloomberg TV Bulgaria. Около 100 от тях са писмени жалби, останалите са оплаквания и запитвания на горещия телефон на потребителя.

„На фона на официалните данни за похарчените от българите 2,4 милиарда лева за посрещането на Коледните и Новогодишните празници това, което виждаме при нас, не е смущаващо. Дори в някаква степен е интересно, че броят на получените жалби, съпоставен с такъв период, в който няма празници, дори е и по-малко“, коментира Маргаритов.

По думите му повечето сигнали след покупки от магазинната мрежа са за дефектни стоки и за обозначаването и прилагането на цените. „Имаше няколко изключително сериозни случая, част от тях включително през медиите станаха обществено достояние – разминаване между обявените на щендерите на съответните магазини цени и маркираните на касовите апарати. Ние работим по тях. Според мен те са нелоялни търговски практики“, заяви той. „Имаше един пример, в който контролната везна беше дала отклонение, а иначе всичко беше наред“, добави той и припомни, че глобите може да достигнат до 30 000 лв. при първоначално нарушение и до 50 000 лв. при повторно.

Председателят на КЗП отбеляза, че подобни санкции и публичното неодобрение имат възпиращ ефект за търговците и някои от тези случаи са потвърдили това. „И чисто имиджово, когато нещо подобно се установи и се разчуе, това не е добър атестат и за самите търговци“, посочи Маргаритов.

Оплакванията след покупки от интернет пък са свързани предимно със забавени доставки. „Когато има повече поръчки и онлайн магазините, и куриерските служби изпитват затруднения да изпълнят доставката навреме. Но и преди сме казвали, и сега може би пак трябва да напомним, че в такива случаи е добре търговците да ангажират допълнителен ресурс и да предупреждават своите клиенти, ако е възможно да възникнат такива проблеми“, подчерта Маргаритов.

Необоснованото забавяне на възстановяването на парите след упражнено право на отказ от покупката в 14-дневния законов срок е другото основно нарушение при онлайн сделките. „Поставя се и въпросът дали закупената стока не е била използвана известно време, тъй като такова право потребителите нямат“, обърна внимание той и обясни, че възможността за отказ се базира на идеята потребителят да се запознае със стоката и да я върне на търговеца, ако тя не отговаря на неговите очаквания. Маргаритов каза, че не следва да се спекулира с това право, но добави, че в повечето случаи на спорове потребителите имат своето основание и търговците трябва да изпълнят задължението си да възстановят парите.

Димитър Маргаритов посочи, че в топ три на стоките, за които има най-много оплаквания по празниците, са телекомуникационните устройства, облеклата и детските играчки.

Следвайте ни в социалните медии