Ето как търговците ви подмамват с януарските намаления

“Доколко е изгодна цената на дадена стока, която сме си избрали да закупим при пазаруване от януарските намаления, може да се ориентираме най-добре като проучим при какви условия се предлага тя от повече различни търговци”, каза Ерджан Ахмед, главен юрисконсулт в Комисията за защита на потребителите.

За да бъдат истински намаленията, законът изисква старата цена да е прилагана най-малко един месец преди кампанията за отстъпки.

„Потребителите би следвало да обърнат внимание на обстоятелството, че някои от намаленията през ноември и декември, е възможно да са били за по-кратък период от време“, обясни той.

Това означава, че изчислението на намалението на цената през януари може да не бъде нито въз основа на последната продажна цена, нито дори на старата цена преди намалението, а на база цената, която се е прилагала назад във времето за период, по-дълъг от един месец.

Така например, ако Коледно-новогодишното намаление е било от 20 до 31 декември миналата година, то намалената по време на него цена не може да бъде квалифицирана като стара цена, уточни Ерджан Ахмед. В случай че е продължило за период от един месец, то намалената цена по време на него се приема за стара, от която следва да се извърши януарското намаление. Ако потребителят има съмнение, че намалението е измамно, може да се обърне към КЗП.

„Ние ще извършим проверки – както физически, така и документални, като ще изискаме от търговците да докажат, че обявената за стара цена наистина се е прилагала за период, по-дълъг от един месец“. Изискването е с цел да няма спекулативно увеличаване на цените за кратък период от време – например за една седмица и след това да се обяви по-голям процент намаление.

Проверки за коректността на намаленията се извършват по кампании на контролния орган и по сигнали на граждани.

Нарушения на изискванията на закона по отношение съобщенията за намаление най-често се установяват при продажбите на облекла.

Следвайте ни в социалните медии