Ето какви са ползите и минусите на антибиотиците

Антибиотиците водят до една нова ера в медицината и лечението на много заболявания. Това каза в интервю за „Фокус“ д-р Кирил Свиленов, общопрактикуващ лекар, по повод Европейски ден на антибиотиците – 18 ноември.

„Още откакто започна ерата на антибиотиците със Сър Александър Флеминг имаме една нова ера в медицината и в лечението на много заболявания, които преди този момент са били фатални. Хора са умирали от инфекциозни болести“, добави д-р Свиленов.

По думите му след настъпването на тази епоха, безспорно има огромно развитие до наши дни. „Както всяко едно нещо има ползи и рискове. Ползите са това, че много от инфекциозните заболявания вече ги лекуваме с антибиотици. Вредата е тази, че за съжаление в последните 30 години се изписват антибиотици масово в така наречените развити страни. Особено това държавите в Европа и Северна Америка, в по-малък процент в Латинска Америка и Африка“, обясни още той. „Поради тази причина на масово изписване на антибиотици се създават резистентни щамове на бактерии, което пък води до нуждата от разработване на нови антибиотици. Друга вреда е унищожаването на имунната система. Няма как антибиотика селективно да унищожава бактериите, унищожава и нашите така наречени добри клетки, които трябва да се борят срещу инфекцията“, посочи още д-р Свиленов.

Той уточни, че не са чести случаите на резистентност към антибиотиците. „В моята практика не мога да кажа, че се случва често да има резистентни щамове. Може би една от причините е, че чрез представителите на фармацевтични компании, биваме информирани за нови генерации, които влизат в употреба и използваме и тях. Има и такива случаи, но те не са чести, когато изписваме антибиотик, който се оказва по желания от нас начин и се налага да се продължи терапията с втори антибиотик“, допълни д-р Кирил Свиленов.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via