Ето каква е причината у нас да няма още коронавирус!

Излиза, че навсякъде около нас има, само у нас няма. Защо няма? Защото ние ловим коронавируса с много едро сито, в което той няма как да се задържи. Правим по 30-40 проби на денонощие, които са възможно най-скъпите, което не е нужно. Трябва да се правят масово изследвания, за да се хване заболяването. Това заяви пред Bulgaria ON AIR началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

,,Това е респираторна вирусна инфекция, при която в 80% от случаите човек няма да разбере, че е болен. Има около 4-5% възрастни хора с придружаващи заболявания, които ще бъдат тежко болни”, разясни той.

Доц. д-р Мангъров допусна, че коронавирусът може да ни “забавлява” в следващата част от живота ни.

,,Хората трябва да са наясно, че възрастните са най-застрашени. Трябва да не контактуват с много хора и да спазват лична хигиена. Не е нужно всеки заразен да бъде изолиран в болнично заведение. Най-добре е тези хора да си останат вкъщи”, каза още той

Грипна епидемия и грипна ваканция в цялата страна от днес до 11-и март. Затворени са всички училища, докато болниците няма да провеждат профилактични прегледи, свиждания, планови операции, детски и женски консултации.

,,Болниците се стремят непрекъснато да бъдат пълни. Понеже в момента има епидемия, това е златно време за пълнене на болници, защото това определя техните доходи”, сподели мнението си доц. д-р Мангъров.

И подчерта, че ако хора, които може да бъдат лекувани вкъщи, ги вкарваме в болници, то никога няма да ни стигнат лекарите и медицинските сестри.

,,В момента всеки, който вдигне 40 градуса, кашля и се чувства неразположен, едва ли не това са индикации да бъде вкаран в болница. Докато това са симптомите на един грип и това заболяване спокойно може да бъде лекувано вкъщи”, посочи доц. Мангъров.

Той напомни, че в момента едновременно се въртят три грипни щама – два от тип А и един – тип Б.

,,Всяка година се мъчим да предотвратим това, но без особен успех. В година като тази ни люшка много яко”, коментира в заключение здравният експерт.

Следвайте ни в социалните медии