Ето каква е основната причина за катастрофите в днешно време

Доскоро основната причина за катастрофите беше превишената скорост, сега телефоните я изместиха в тази класация.

Това коментира в предаването “Здравей, България” по NOVA автомобилният състезател Димитър Илиев.

“Телефонът се е превърнал в епидемия. Ползването му по време на шофиране е толкова опасно колкото и високата скорост. Хората имаме недостатъка да подценяваме шофьорската професия. Това се е превърнало в нещо рутинно. Когато излизаме от вкъщи никой не си мисли, че ще направи катастрофа или ще има тежка ситуация на пътя”, обясни Илиев.

Повод за коментара му е поредният черен инцидент на пътя. Петима души загинаха при тежка катастрофа на пътя София-Варна. Челно се ударили две коли.

По непотвърдена информация жертвите са две деца, двама мъже и една жена. Инцидентът се случи в неделя в участъка между Кьосевци и Камбурово.

Според Димитър Илиев вероятната причина за тежката катастрофа е грешка в преценката на единия от участниците в нея.

“Има яснота кой е виновен. В момента се води досъдебно производство и процесуално-следствени дейности. В произшествието участват два автомобила – единият се движи в посока София – Варна, а другият от Варна към София. Вторият автомобил навлиза в лентата за насрещно движение. По незнайни за нас причини рязко променя посоката си на движение и удря челно другата кола. Водачите на двата автомобила бяха с обезопасителни колани. Взета им е кръвна проба за алкохол. Децата са били в детски седалки”, обясни Главен инспектор Иван Стефанов, началник сектор “Пътна полиция” – Търговище.

“Огледът е направен от разследващия полицай на РУП – Търговище. Ще бъдат извършени необходимите процесуално-следствени действия, с които да се установят причините за катастрофата. Ще бъде проведено обективно и всестранно раследване”, каза Диляна Стоянова, окръжен прокурор на Търговище

Според началника на полицията в Търговище участъка, в който е станал инцидента, не се характеризира с концентрация на ПТП. Въпреки това там се периодично водачите се проверяват за превишение на скоростта. По думите му камерите за видеонаблюдение в района имат много добър превантивен ефект.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via