Ето защо е нужно да ваксинираме децата си

Защо хората трябва да се ваксинират, трябва ли да разчитаме на това “една жена каза…” и как да променим тенденцията на спад на родителите, които ваксинират момичетата си срещу човешкия папилома вирус?

На всички тези важни въпроси пред NOVINI.BG отговори полковник доц. д-р Андрей Галев от ВМА, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести и основоположник на Българското сдружение по превантивната медицина в България.

Питейната вода, ваксините и тоалетната са трите най-големи достижения на човечеството. Ваксините са този медикамент, чрез който организма изработват антителатакъм съответния причинител без да боледува. Едно дете или един възрастен би могъл да има защита срещу различни инфекциозни заболявания и това достижение, разбира се, трябва да се използва.

Задължение е на Министерството на здравеопазването да изработи имунизационен календар, който трябва да се използва и родителите да знаят, че децата им са протектирани срещу различните инфекциозни заболявания.

В имунизационния календар влизат задължителни ваксини. Освен тях има и така наречените препоръчителни ваксини, които не се заплащат от държавата.

Имунизационнния календар на България е като в другите европейски страни, почти няма разлика, обясни полк, доц. д-р Галев.

Децата, които не са имунизирани, не би следвало да посещават детски заведения, защото, когато е имунизирано едно дете то изработва антитела, но не на 100%, а на 97% – 98%.

Трябва да бъдем коректни един спрямо друг, категорично заяви експертът.

Може ли една ваксина да причини увреждания?

„Всяко нещо има плюсове и минуси. Затова, когато има такива случаи, трябва да се направят едни големи проучвания за дадена ваксина.

На времето д-р Андрю Уейкфийлд публикува, че ваксината от морбили и рубеола създава възможности за проблеми с аутизъм и след това доброволно те не беше направена на много групи деца. По – късно се направиха проучвания и се доказа, че не е така и затова д-р Уейкфийлд, Англия, загуби лекарски права. Така че когато има нещо, не трябва да се основаваме на това: „ една жена каза…“.

Кога се поставя една ваксина?

Ваксината се поставя при клинично здрав човек и винаги пациентът, независимо малък или голям, трябва да бъде прегледан.

Ваксината срещу грип

Тя е основно средство за поставяне срещу грип. Октомври месец – ноември месец е периодът на поставяне. В България периодът приключи, защото ваксините привършиха.

В страната ни има една програма, която поставя едно добро начало – безплатно се предоставят ваксини срещу грип за хората над 65-годишна възраст.

Как да променим тенденцията на спад на ваксинираните срещу човешкия папилома вирус?

Ваксината срещу човешкия папилома вирус е едно достижение, което влезе в България. Ваксината е напълно безплатна вече в страната.

У нас програмата обхваща 12-13 годишните момичета, като първоначално тя се правеше трикратно, но по-новите изследвания показаха, че е напълно достатъчно ваксинацията да стане двукратно, през 6 месеца.

От началото тази програма започна много добре, но в последните години тя падна до около 3%, което е изненадващо и в никакъв случай не е добре това за популацията.

За да бъде използвана тя, голямо значение имат медиите. „Когато обаче до обществото стигат правилните коментари от експерти, се надявам да се променят нещата“, каза още полк. доц. д-р Андрей Галев.

Следвайте ни в социалните медии