Елена Гунчева: Пари или смърт!

НОВИНИТЕ ДНЕС, 10.12.2019 Г.

– КАКВО Е ИСКАЛА ВЕНЕЦИАНСКАТА КОМИСИЯ И КАКВО РАЗБРА БОРИСОВ.

Продължават все по-остри полемики по това какво е искала да каже Венецианската комисия, какво разбра Борисов и най-вече – какво не разбра от всичко Данито Ръбъла, който потресе не само Венецианската комисия, но и всички българи с абсурден законопроект. Интересно е как правителствтото постоянно се хвали навсякъде колко е европейско, как спазва всички изисквания, а в момента, в който трябва да направи нещо, с което да застраши сигурността и властта си, започва да се прави на глухонямо и неразбиращо. Правомощията на главния прокурор и неговата недосегаемост са на вниманието на ЕС още от 2002 година и убийството на прокурора Николай Колев. Още тогава по делото „Колеви срещу България”, ЕСПЧ и Венецианската комисия дадоха препоръки. Както се вижда, нашите мислители все още се чудят. Май единственото, което са измислили, са да пробутат Филип Димитров – един техен човек, за заместник-председател на комисията, явно с надеждата тя да смекчи тона си спрямо България.

– АМЕРИКА ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НИ.

Понеже не осъзнава какво прави и се радва като детенце невръстно на всяка чужда похвала, Борисов се похвали, че американските експерти са дошли да огледат енергетиката ни, АЕЦ Козлодуй и Белене. Както и ТЕЦ-овете. Имали интерес. И какво сега да обърнем, като имат интерес? Замислям се кой беше преломният момент, когато започнахме да се гордеем с това, че предоставяме най-стратегическите си отрасли на чужденци. Направо им продаваме икономиката си. Енергетиката е важна за националната ни сигурност. И не мисля, че е редно да е в чужди ръце. Защото САЩ доказаха още с ТЕЦ „Марица – Изток” 1 и 3, когато се заробихме с преференциални цени за изкупуване на тока им за 15 години, че те целят само и единствено печалба. Нито дума за това, че бизнесът настоява за разваляне на договорите с американските централи, защото цената на тока е непосилна. И ако енергетиката ни е зависима изцяло от тях, познайте как ще се върнем на осветление със свещи и отопление с дърва. Но Борисов чува само „Конгречулейшънс” и не мисли за нищо друго. Освен за комисионна, може би, но това се знае.

– СОФИЯ, ТИ МОЯ МРЪСНА СТОЛИЦЕ

За пореден ден смогът над София трови хората. Естествено, виновни са бедните. Те горели дърва и въглища. И тези със старите автомобили. Вместо да си купят нови джипки, те одимяват въздуха! Възмутително. За горенето на боклука темата е затворена и никой от управляващите не я повдига. За изсечените дървета, на мястото на които се издигнаха нови сгради, също никой нищо не казва. За строежите, от които се носят прахови облаци и се разнася кал, също нищо не се казва. Те са техни хора. ГЕРБ, понеже са много умни, предлагат затвор за тези, които горят нерегламентирано боклуци /значи Ковачки може, там е регламентирано!/. Всички знаем кои горят гуми и боклуци, нали? А сега си представете полицията във Факултето как се завира по къщите да следи кой какво гори. И ги глобява с по 3000 лева! Представихте ли си го? Няма нищо по-жалко от човешката некадърност и малоумие! В управлението ги имаме налице и двете.

– ПАРИ ИЛИ СМЪРТ

Четири милиарда лева са доплащанията за здравни услуги в болниците. На здравноосигурени пациенти. Вече имало и такса за мерене на кръвно в болницата. Ами редно си е! Бедните трябва да намаляват. Който няма пари – няма да живее. Продължавайте да си плащате осигуровките, за да могат недосегаемите да се лекуват без пари, те за ценни за бъдещето на държавата. Плащайте за всичко. За да живеете. В България хората не са най-голямото благо и ценност. Такива са парите!

Елена Гунчева

Следвайте ни в социалните медии