Елена Гунчева: За алчността няма засита

Днес се разбра защо точно Дейвид Хейл – заместник-държавен секретар на САЩ, не е дошъл на Стратегическия диалог на високо равнище.

Явно американците са се почувствали лично засегнати от поканата към Борисов за откриването на „Турски поток“ в Истанбул. Дори не ми се мисли за реакциите им, ако бяхме съдействали за „Южен поток“….те не прощават засягането на демократичните им ценности, изразяващи се винаги във финикийски знаци.

Много пъти съм заявявала, че САЩ правят търговия под дулата на оръжията. Зорноволно техните „съюзници“ са принудени да им купуват, каквото им пробутат. Та дори и мъниста! Индианците ще ви обяснят защо.

Имали против втори „Турски поток“. Ами имайте си. Това е проект за Европа. И си вземете мнението, навийте си го и си го сложете внимателно там, където слънцето няма да го огрява. Наглостта и алчността ви нямат паралел в историята.

Въпросът не е политически. А икономически. Но вие превръщате икономиката в политика. И като не можете да пробиете на пазара с качество и ниски цени, го правите под дулата на оръжията си. Изнудвате света, за да се спасите от финансова катастрофа. Най-задлъжнялата държава в света. Произвеждаща най-много оръжия. С които налага икономическите си интереси по цял свят. Дори в другия край на планетата.

Заради страхливостта и малодушието на Борисов и неговата зависимост от САЩ, България пропусна страхотни шансове за енергийна независимост и икономическа сигурност. Вместо в Истанбул, откриването можеше да е в София. И става дума за много, много пари!

САЩ започнаха да ни струват прекалено скъпо.

Без наем ползват българска земя за базите си. Авансово си искат милиардите за таралясниците, които я видим, я не, след пет години. Длъжни сме да спазваме ембарго и да се водим по плоския им акъл за външната си политика. Пропускаме златни възможности за икономиката ни. И за какво? Заради фотките на мутрата с Тръмп?!? Или защото техните служби държат здраво за топките българските политици?

Крайно време е България да разбере, че в политиката няма приятели, а интереси. А съюзници, които ни тикат към пропастта, да си бият камшика и да се разкарат. Виетнам не ли им беше достатъчен? На подобна алчност и наглост веднъж завинаги трябва да се сложи край! Иначе безумието ще продължи, защото такава алчност се засища само с пръст!

Елена Гунчева

Следвайте ни в социалните медии