fbpx

Електронните цигари причиняват вреди, сходни с тези на отровните газове

Биопсии, взети от 17 души, засегнати от белодробни заболявания в резултат на употребата на електронни цигари, разкриват поражения, сходни с тези от излагането на вредни токсични газове, съобщи БТА, позовавайки се на публикация в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

Изследването, направено от патолози от клиниката „Мейо“, същевременно не открива данни за една от първоначално допуснатите диагнози – рядка форма на пневмония, известна като липоидна, която се причинява от вдишването на масла и есенции. Специалистите не са наблюдавали поражения на тъканите в резултат на натрупването на мастни вещества.

„Въпреки че не можем да изключим потенциалната роля на липидите, не открихме нищо, което да насочва към проблем, причинен от натрупването им в белия дроб“, коментира Брандън Ларсън от изследователския екип.

„Допускаме по-скоро, че става въпрос за преки химически поражения, подобни на наблюдаваните в резултат на излагане на токсични изпарения, отровни газове и токсични агенти“, допълва патологът.

Пробите са взети от 17 души, двама от които са починали. Над 70 процента от случаите касаят използването на електронни устройства за вдишване на тетрахидроканабинол (THC) – психоактивната съставка на канабиса. Здравните власти на САЩ разследват от юли причините за епидемията от белодробни заболявания в резултат на употребата на електронни цигари, засегнала над 800 души, предимно млади мъже, и причинила 16 смъртни случая.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x