Екоминистърът: България изнася повече боклук, отколкото внася

България изнася много повече отпадъци, отколкото внасяме. Ако забраним вноса, Европа ще откаже да гори нашите отпадъци. Не може така – ние сме част от света”. Това заяви в ефира на “Здравей, България” министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

“Ако дадена фирма си позволи да докара нещо нерегламентирано веднъж, след това, каквото и да се опита да внесе, то ще стои на пристанището до контейнерите със задържан боклук, докато той не бъде премахнат. Превозвачите да внимават какво внасят, защото то ще се връща за тяхна сметка”, заяви той.

Димитров потвърди, че след скандалите с боклука от Италия властите у нас са решени да не допускат нелегален внос.Ако такъв бъде остановен, той ще бъде връщан оттам, откъдето идва.

Във връзка с водната криза в Перник, екоминистърът обясни, че близо километър от спасителния тръбопровод за Перник е изкопан. Една от мерките срещу разточителството на вода ще бъде и слагането на водомери на всички места, на които липсват. Димитров настоява те да се проверяват на 10 дни.

“Водата не трябва да се източва за няколко месеца и после да се задава въпросът: “Къде ми е държавата?”, коментира екоминистърът.

Следвайте ни в социалните медии