Една от най-добрите снимки за 2019г. е на български фотограф!

Снимка на младия български фоторепортер Христо Русев беше избрана сред най-добрите травъл фотографии за 2019 година на CNN. Фотосът е на историческия мост в босненския град Мостар.

„Всичко стана много случайно. Обичам да пътувам. Досега всичките ми пътешествия са били по работа. Тази година за първи път отидох на екскурзия. Приятелката ми ме накара да стана рано и да снимам моста”, коментира Христо Русев в ефира на БТВ.

„Това е от типа снимки, които никога не бих пуснал, дори и във „Фейсбук”, защото не е моят тип фотография. Не мисля, че това е най-хубавата фотография, която съм правил. Нормална снимка, която е впечатлила някого”, каза фотографът.

Най-емоционалното място за него досега са бежанските лагери в България по време на кризата през 2013-2015 г. Според него именно там прави и най-силните си снимки.

Мечтае да снима истории, които да помагат на хората и които да предизвикват повече усмивки у хората.

От януари 2018 г. 24-годишният Христо Русев е член на Асоциацията на европейските журналисти в България. Пътува и разказва фото истории от горещи точки на света. Мостът Мостар се намира над река Неретва в старата част на град Мостар. Построен е през 1566 г. По време на гражданската война в Босна и Херцеговина през 1992 г. босненските сърби нападат моста и причиняват сериозни повреди.

На 9 ноември 1993 г. сръбски танкове бомбардират моста и в края на месеца мостът е напълно разрушен. Той е съществувал цели 427 години. Свързвал мюслюманската част на града с християнската.

През 1997 г., с подкрепата на много организации, започва да се строи наново по оригиналните му размери. На 24 юли 2004 г. беше открит от принца на Уелс – принц Чарлз. През 2005-а мостът, заедно със старата част на града, бяха добавени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Следвайте ни в социалните медии