Европол сигнализира за драстично увеличение на детската порнография

Зам.-изпълнителния директор на Европол Юрген Ебнер обясни в Брюксел защо е нужна ясна дейност за борба с организираната престъпност, с тероризма и корупцията.

Ебнер информира, че в периода 2013 – 2019 година има увеличаване с почти 40% на организираните групировки.

„Те използват най – различни средства. 110 млрд. евро годишно е оборотът на тези групи от дейността им, а степента на конфискуваните средства е 1%.

Едно от най – големите предизвикателства е пазарът за наркотици. Около 30 – 40 млрд. евро годишно е пазарът на наркотици. Има над 8 000 смъртни случая от предозиране на наркотици и много насилие, свързано с наркотици. За първите 10 месеца от тази година имаше над 270 престрелки в Швеция, свързани с престъпност, отнасяща се до продажби на наркотици, а над 70 души загинаха. Това е само един пример“, каза той.

„Всичко, което се конфискува сега трябва да бъде прекриптирано“, категоричен бе Ебнер.

„Технологията позволява престъпниците да станат по – голяма заплаха за нас“, заяви зам. – изпълнителния директор на Европол.

Юрген Ебнер даде пример и със сексуалната експлоатация на деца, която е често свързана с организираната престъпност. „В 18 държави членки на ЕС има 50% увеличение на детската порнография в интернет. „Тъмната мрежа“ е голям проблем“, каза той.

Престъпниците се ползват от средствата, които придобиват. Например в Амстердам, според изследване, 25% от недвижимите имоти, които са купени са придобити без ипотечен заем. Това не означава, че всички са престъпници. Гражданите обаче много често не могат да си купят жилище, обясни експертът.

Юрген Ебнер обясни и защо Европол е убеден, че е нужна стратегия за борба с организираната престъпност. „Необходим е цялостен обхват. Трябва да се определят истинските приоритети. Трябва да се анализират също така пропуските в законодателството, процесуалното законодателство. Трябва да се развие капацитетът за прогнозиране“, каза той и добави обаче: „Ако трябва да определим правилните приоритети, трябва да се определят важните ресурси“.

Следвайте ни в социалните медии