“Евробет” на Васил Божков също поиска фалит

Втора хазартна компания, свързана с Васил Божков – “Евробет”, е поискала от съда да бъде обявена в несъстоятелност, става ясно от документи в Търговския регистър.

Молбата е до Софийския градски съд и е от 6 март. В писмото е посочено, че всички сметки на дружеството са запорирани по искане на НАП, а държавата в лицето на Държавната комисия по хазарта си търси близо 75 млн. лв.

Искане за обявяване в несъстоятелност към съда е отправило и “Ню геймс”, което организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков – “Национална лотария”. На 4 март съдът е одобрил молбата и е назначил временен синдик. Дружеството има около 300 млн. лв. задължения към държавата.

Преди два месеца стана известно, че лотариите на Божков, както и офлайн букмейкърът му “Еврофутбол” са плащали по-ниска такса на държавата, тълкувайки различно закона. Заради това нарушение се стигна и до промяната, с която частните лотарии бяха забранени.

“Евробет” има шест лиценза, като единият от тях беше за организиране на лотария с талончета – “Лотария България”, която обаче беше с много малък дял на пазара. Останалите са за онлайн залози, казино, лото игри и числови игри. От писмото на дружеството до съда става ясно, че всички негови сметки са запорирани по искане на данъчните, както и че има издадени три акта от Комисията по хазарта за установяване на публични държавни вземания в размер на 75 млн. лв., които са били обжалвани.

От “Евробет” посочват, че с отнемане на лицензите им за моментна лотария и лото игри, както и с влизане в сила на изискването фишове и билети да се продават само от държавния тотализатор, дружеството на практика е останало без приходи. На сайта на компанията се посочва, че с последните промени в Закона за хазарта се забраняват всички моментни лотарийни и числови лото игри, организирани от частни хазартни оператори. Така “Евробет” се е принудила да спре да приема залози за всички свои числови игри: “Еврошанс”, “Лотомания”, “Спорт шанс”, “5 от 11” и “Покер шанс”, както и продажбата на лотарийни билети от всички разновидности на “Лотария България”. Прекратява се също и приемането на залози на сайта eurobet.bg, информира Капитал.

От дружеството посочват, че заради запорите не могат да се разплащат с контрагенти, да плащат своите текущи данъчни задължения, както и печалбите на играчите. “Евробет” е спряло да изплаща и задълженията си към кредиторите, става ясно от писмото. В Търговския регистър се вижда, че компанията има залог в полза на българска банка.

През януари братята Боян и Цветомир Найденови (които първи обявиха данъчното спестяване на бившия си партньор Божков) заявиха пред “Капитал”, че са излезли като миноритарни собственици от “Евробет” през 2013 г., защото, без да са уведомени, Васил Божков взима кредит в размер на 12 млн. лева, за да финансира “Национална лотария”. Прехвърлят дела си безвъзмездно.

Така само за два месеца два от големите оператори на Божков не работят и са по пътя на фалита. От другите му големи компании засега действат “Национална лотария” (която организира онлайн игри) и “Еврофутбол”.

Преди около седмица рейтинговата агенция Moody’s съобщи, че понижава оценката си за гръцката Intralot до Caa2 (от Сaa1). Този рейтинг показва съществен риск от скорошен фалит. Гръцкото дружество има по 49% в “Евробет” и “Еврофутбол”. Мажоритарните дялове и в двете са на Божков заедно с негови партньори. Миноритарен дял в букмейкъра има и семейство Найденови.

Като основна причина за понижената си оценка Moody’s сочи именно промените в българското хазартно законодателство и несигурността около регулирането на този сектор. В резултат на това “Евробет” остава с три от шестте си лиценза, което според рейтинговата агенция представлява загуба за Intralot от 6 млн. евро на консолидирана годишна EBITDA.

От съобщението на Moody’s става ясно още, че българското правителство търси от двете дъщерни дружества на Intralot – “Евробет” и “Еврофутбол”, общо 200 млн. евро задължения за неправилно платени такси по Закона за хазарта. Ако начислените задължения на “Евробет” са за 75 млн. лв., това означава, че по груби сметки държавата търси от букмейкъра към 320 млн. лв.

Българският бизнес носи 27% от брутната печалба (EBITDA) на групата за последните 12 месеца. Затова Moody’s очаква, че свободният паричен поток ще бъде повлиян от по-ниския принос от тези партньорства. Съобщението на агенцията е отпреди “Евробет” да поиска фалит.

Припомняме, че НАП наложи запори върху дялове на две компании свързани с Божков. Справка по партиди на компании на Васил Божков в Търговския регистър показва, че на 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на поне две негови компании, чрез които се държат контролните пакети в “Ню геймс” (организаторът на “Национална лотария”), “Евробет” (което притежава конкурентната “Лотария България” и предлага онлайн числови игри), а също и дружеството – собственик на самолета на Божков. Основанието е бланкетното – “предполагаеми публични вземания”. Това би трябвало да означава, че при проверка или ревизия НАП е открила потенциални данъчни нарушения.

Следвайте ни в социалните медии