Д-р Мария Георгиева написа книга, за да помогне на свой пациент!

“Горчиви гроздови семена” – така се казва дебютната книга на д-р Мария Георгиева, автобиографичен роман за живота и летата на село преди години.

Само за няколко месеца тя спечели любовта на стотици читатели не само защото голяма част от тях се припознават в историите, но и заради основната идея, с която е замислена – благотворителност.

Причина за появата на книгата е 21-годишният Даниел Маринов от Враца – момче с нелека съдба, приковано за инвалидната количка след тежка травма преди 3 г. Анемия, която Дани развива впоследствие, го отвежда в кабинета на хематоложката д-р Мария Георгиева, разказва 24 часа. Точно това случайно запознанство “пише” първите редове на книгата.

Целта отначало е да помогне за събирането на пари за лечението на Даниел. За трансплантация на стволови клетки в Турция са нужни 45 000 евро. “Симпатията между хората се появява спонтанно, без да очакваш и без да има някакво обяснение. Така беше и с Дани. Преди първия преглед очаквах при мен да дойде депресирано момче, а срещнах усмихнат, позитивен и слънчев човек, който нямаше как да оставя да повехне. Тогава се появи идеята и за книгата, чиято единствена цел бе благотворителност. Тя нямаше да види бял свят, ако не се бяхме срещнали”, разказа д-р Георгиева пред “24 часа”.

Написва книгата за една година, а в началото на юли успява и да я издаде. Прави две представяния – едно на 15 август в родния Белоградчик и второ на 13 септември в София. С тях успява да събере 5000 лева, които отиват за лечението на Даниел.

Малко след това разбира, че момчето е успяло да събере цялата необходима сума. Все още обаче не може да замине за Турция, защото развива сериозна уроинфекция, а за трансплантацията трябва да е в добро общо състояние. В момента се лекува и се очаква в началото на декември да му се направи литотрипсия, която да подобри състоянието му.

Въпреки че парите за Даниел се събират, д-р Георгиева продължава благотворителното дело. “Моята идея беше, ако Дани събере сумата, докато все още се търси книгата, да намеря друга благотворителна кауза, която да подкрепя”, разказва лекарката.

От майката на Дани разбира за 3-годишната Алекс от Варна.

Момиченцето е родено с рядката диагноза фибуларна хемимелия – пълна липса на малък пищял и скъсен десен крак с деформирани глезен и стъпало. Лечението е оперативно, в няколко етапа и се извършва най-успешно от д-р Пейли в САЩ. Благодарение на помощта на стотици дарители първият етап завършва успешно през юли 2018 г. Направена е корекция на глезена, изправяне на тибията и удължаване на крачето с 5 см, след което Алекс преминала през 7-месечна рехабилитация.

“Всяко оперативно лечение следва растежа на детето, на Алекс са необходими още 2 операции. Следващата е планувана за есента догодина и за нея трябва да се съберат 170 000 долара. Има още една след 4-5 години, която удължава костта, така че да се уравновесят и двата крака. За всичко това остават да се съберат около 592 000 лв.” обясни д-р Георгиева.

Затова тя продължава своята кауза. Преди дни представи книгата си в библиотека “Гео Милев” в Монтана и успя да събере 3000 лв., които ще бъдат преведени по сметката на детето.

“Вярвам, че когато разгърнете страниците и се потопите в хрониката на моето детство, самите вие ще се върнете във вашето. Ще прегърнете отново онези, които отдавна са прах, но са живи в сърцата ви. Малката книга с голяма мисия ще ви направи по-добри и по-истински, защото ще помогнете на Дани от Враца да бъде отново здрав, а на 3-годишната Алекс да проходи”, обърна се тя към аудиторията в Монтана. Събитието бе организирано от дамски клуб “Монтана на токчета”, чиито представителки също ще подпомогнат Алекс. А представянето на “Горчиви гроздови семена” продължава – следва среща с читателите на 29 ноември в Пловдив.

“Аз не познавам детето, нито семейството му, но реших, че това е най-добрият начин, по който мога да помогна и докато книгата се търси, ще продължа”, казва хематоложката. Тя благодари за подкрепата и на свой близък приятел, както и на първия си братовчед, които финансират издаването на първия и втория тираж на романа. В момента се продават бройки от третия тираж, за издаването на които помагат и от дамския клуб в Монтана.

Д-р Мария Георгиева е майка на две деца. Тя е млада, енергична, с широка усмивка и непокорни къдрици.

“Родена съм в Белоградчик и винаги, когато се връщам в моя роден Северозапад, ми става топло на сърцето. Усещам родните си корени в село Бело поле. Представям го откъм хубавата, светлата страна, а не като забравено от Бога. Разказите в книгата започнаха да се раждат при едно мое пътуване до Белоградчик. В тях описвам селската идилия, глашатая, тромпетиста от местната духовна музика и най-близките ми хора, които исках да останат живи. Гроздето е символ на живота, в който има сладки и горчиви моменти, а фонът е Любовта”, споделя тя.

Започва да пише стихове, разкази и есета още като ученичка, но за професионален път избира медицината. Завършва Медицинския университет в Плевен и работи като лекар от 1996 г. Днес е специалист по вътрешни болести и клинична хематология в столичната МБАЛ “Света София”.

Следвайте ни в социалните медии