Д-р Ангел Кунчев: Истерията покрай коронавируса минава границите

Истерията покрай китайския коронавирус минава границите. Създаването на една такава ситуация трови живота на хората и с нищо не помага за решаването на ситуацията. Това каза в предаването “Събуди се” по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Разбира се, има почва за притеснение, трябва да се вземат необходимите мерки и те се вземат. Възникването на нов щам винаги е заплаха, но не трябва да минаваме в крайностите, че един такъв вирус едва ли не ще унищожи човешкият род, защото хората също имат силни защитни механизми, посочи той.

Китайските колеги този път бяха много открити и много бързо споделиха информацията. В момента всички експерти работят за създаването на ваксина, но за това ще са необходими поне 2-3 месеца, поясни д-р Кунчев.

Всеки, който твърди, че има открито лечение за коронавируса, е откровен лъжец, който иска да изкара пари на гърба на хората. Докато има по-наивни хора, които се поддават на подобни внушения, ще има и такива, които ще им приберат парите, каза главният държавен здравен инспектор по повод появилите се реклами за лечение на заразата, включително и с бяла магия.

По думите на д-р Кунчев грипът отминава. Спад вече имаме в 7-8 области, които излязоха от епидемията. В Централна, Северна България и Кърджалийско, където все още е много висока заболевамостта, това ще продължи и следващата седмица, след което ще отмине, увери експертът.

Според него тази година няма има втора грипна вълна.

Следвайте ни в социалните медии