Доц. Околийски: Коронавирусът нанася щети върху психиката

СЗО рядко си променя позицията. Това се отнася и за маските. Твърдата позиция на СЗО е не само да седим заключени вкъщи, но и активно да се борим с пандемията. Това заяви в ефира на БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ офиса на Световната здравна организация в България.

По думите му има ръст в домашното насилие и трябва да се грижим за уязвимите групи – жената е принудена да седи затворена с насилника си. “Също така разводите се увеличават двойно, сочи статистика от Ухан. При някои хора има щети върху психичното здраве. СЗО разви различен тип препоръки и ги споделяме интензивно. При всеки един случай на насилие, трябва да се потърси помощ на телефон 112. Също така би могло да се нагнети психиката на децата им и да засили страховете им в резултат на скандалите между мама и тате”, подчерта още той.

Околийски бе категоричен, че с малките деца трябва да се говори сериозно за вируса. Да им се обясни, че не е толкова опасен за мама и тате, колкото за баба и дядо. По формата на игри може да им се обяснява за миенето на ръце.

“Не трябва да се прекалява с информираността по отношение на заразата, защото тя придобива реални размери и може да влезе в хола ни като рунтаво чудовище с нокти. Хората стават все по-взискателни по отношение на информацията”, подчерта още той и допълни, че не трябва да пушим и да прекаляваме с алкохол, а да запазим здравето си. “Пушачите са по-предразположени към вируса”, подчерта представителя на СЗО у нас.

Следвайте ни в социалните медии