Днес започва третата част на акция „Зима“

Днес, 21 ноември 2019 г. започва третата кампания – „Безопасно шофиране през зимата“ – тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, и поведението на водачите, спрямо пешеходците. Тя ще обхване периода от 21 до 30 ноември 2019 г., поясняват от МВР.

В този период е предвидено да се извърши оглед на състоянието на пътните настилки и пътната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност, а при необходимост ще се изготвят предписания на стопаните им.

В рамките на акцията се провеждат множество специализирани полицейски операции, засилено е полицейското присъствие, както в населените места, така и извън тях. Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място.

-Погрижи се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

Гумите с шипове са забранени.

-Смени водата с антифриз.

-Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.

-Провери работи ли парното.

-На път потегляй само с изправни спирачки.

-Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене.

-Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите.

-Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

-Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.

-При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

Следвайте ни в социалните медии