Днес започва Нобеловата седмица

Американците Уилям Кейлин и Грег Семенза, както и британецът Питър Ратклиф спечелиха Нобеловата награда за физиология или медицина за открития как клетките усещат и се адаптират към наличието на кислород, предаде БТА.

Важното значение на кислорода се знае от векове, но как клетките се приспособяват към промените в нивата му, досега бе неизвестно. Тримата учени идентифицират молекулярните механизми, които регулират активността на гените като реакция на променливи нива кислород.

Най-младият лауреат на тази награда е Фредерик Бантинг, който открива инсулин. Той е само на 32 години, когато печели Нобеловата награда за физиология или медицина.

Миналата година Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха съвместно Нобеловата награда заради новото им откритие за лечение на рак.

През 2015 г. пък Йою Ту от Китай печели наградата заради откриването на лекарството артемизинин, което помага при пациентите, болни от малария. Тя успява да го разработи благодарение на традиционната китайска медицина.

Това е първата от Нобеловите награди, които ще бъдат раздадени в следващите дни. На 8 октомври ще стане ясно кой е носителят или носителите на наградата за физика, на 9 октомври – наградата за химия, на 10 октомври – двете награди за литература (за 2018 г. и 2019 г.), на 11 октомври – наградата за мир, а на 14 октомври – Нобеловата награда за икономика.

Следвайте ни в социалните медии