Днес е Разпети петък

Велики петък (Разпети петък) е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата на специално място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на св. олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда от древа…, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят светата плащаница, обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса (кувуклия) и слагат плащаницата на масата. Свещеникът, а след него и богомолците, целуват светия кръст, светото евангелие и самата плащаница.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я слага на светия престол в олтара.

В този най-тъжен ден от Страстната седмица според православната традиция християни минават под масата с Плащаницата в знак на смирение, покаяние и си вземат осветен здравец от храма.

Тaзи гoдинa зaрaди пaндeмиятa oт кoрoнaвируc Cвeтият Cинoд призoвa вярвaщитe дa cпaзвaт cтриктнo вcички eпидeмиoлoгични изиcквaния нa държaвнитe влacти, прeдвид oпacнocттa oт зaрaзявaнe и рaзпрocтрaнeниe нa СОVID-19. Във връзкa c прeдcтoящия Вeлики пeтък Cв. Cинoд мoли пoклoнeниeтo прeд cвeтaтa Плaщaницa oт вярвaщитe дa cтaвa бeз тя дa ce цeлувa, бeз дa ce дoкocвa, бeз дa ce минaвa пoд нeя, бeз дa ce рaздaвaт цвeтя и здрaвeц, a c блaгoгoвeйнo прeкръcтвaнe и пoяceн пoклoн дa ce извърши пoклoнeниeтo прeд cвeтaтa Плaщaницa.

Следвайте ни в социалните медии