fbpx

Ден за размисъл преди евровота

Днес е денят за размисъл преди изборите за Европейски парламент.

Забранена е политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания.

В срок до днес, включително, Централната избирателна комисия регистрира наблюдатели и публикува на интернет страницата си техен регистър, съобщава БТА.

До 17.00 ч. днес партиите, коалициите и инициативните комитети подават в районните избирателни комисии /РИК/ заявление за регистрация на застъпниците на кандидатските листи.

РИК регистрира до изборния ден застъпниците и им издава удостоверения. РИК води публичен регистър на застъпниците по кандидатски листи, който публикува на интернет страницата си.

В срок до днес определените СИК получават техническите устройства и всички други изборни книжа и материали, необходими за машинното гласуване.

Кметовете по места решават дали да забранят продажбата на алкохол днес и до края на утрешния изборен ден.

Българските граждани, които са извън страната за почивните дни, ще могат да гласуват утре на изборите за Европейски парламент в секциите в чужбина, допълва БНР.

За евровота в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни, информират от Централната избирателна комисия. За евровота в Гърция ще бъдат разкрити 13 секции – 3 секции в Атина, ще може да се гласува и в Генералното консулство в Солун, в Кавала, в Каламата, в Неамодания, в Никити и на остров Родос. Четири ще бъдат изборните секции на остров Крит.

В Турция местата за гласуване са 4 – в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса. В Румъния ще се гласува в посолството в Букурещ. В Северна Македония – в Скопие, а в Сърбия – в посолството в Белград и в консулството ни в Ниш. По 24 избирателни секции ще има във Великобритания и в Германия, 16 в Испания и 10 във Франция.

От ЦИК напомнят, че дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в чужбина могат да упражнят правото си на глас в изборите за европарламент в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като предоставят документ за самоличност – лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията обаче е те да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от Евросъюза през последните 3 месеца.

Избирателите в Латвия, Малта и Словакия могат да отидат до урните днес, за да гласуват за свои представители в Европарламента. В Чехия е вторият ден от гласуването на изборите, които в целия Европейски съюз се провеждат в периода от 23-ти до 26-и май. Във Великобритания, Холандия и Ирландия вече упражниха правото си, а най-много държави ще проведат вота в неделя.

От гласуващите днес държави единствено Словакия ще има още един допълнителен евродепутат след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Въпреки че в самата Великобритания изборите се проведоха, резултатът ще бъде обявен в неделя – след края на евровота навсякъде. Вотът в Ирландия, който се проведе вчера, съвпадна с оставката на британския премиер Тереза Мей, което според анализаторите не изключва да е променило решението на ирландските избиратели. Кампанията там бе посветена основно на Брекзит, тъй като въпросът с границата със Северна Ирландия е изключително чувствителен.

В Чехия продължава двудневното гласуване. Анализаторите не изключват интересен развой на вота в Латвия, където през октомври миналата година в парламента влязоха три нови партии.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x