fbpx

Данъчните длъжници и неграмотните да нямат право да гласуват, предлага Марешки

Български граждани без завършено основно образование и тези с неплатени данъци и осигуровки да нямат право да гласуват. Тези предложения за промени в Изборния кодекс внесоха в парламента депутатите от ПГ на „Воля – българските родолюбци“, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според вносителите промените ще имат бързо и позитивно въздействие върху недостатъците на изборния процес. „Неграмотните граждани често стават жертва на контролиран и платен вот, нямат никаква представа за какво и за кого гласуват. Според нас, избирателите трябва да имат капацитета да гласуват осъзнато и информирано. Да завършиш поне осми клас е задължение на всеки български гражданин по Конституция. Ако трябва ще променим и нея, за да пресечем един път завинаги купуването на гласове“, смята лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, цитиран от партийния пресцентър.

Марешки е изразил мнение, че гражданите имат не само права, но и задължения и отказът да си изряден данъкоплатец, е отказ да участваш солидарно в обществения живот.

„В момента ти искат документ за платени данъци и осигуровки за какво ли не, а за толкова важно нещо като изборите – не. Затова трябват спешни промени“, е коментирал Марешки.

От „Воля“ предлагат още онлайн видеонаблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите, като по този начин всеки гражданин ще може през компютъра си да следи какво става в неговата секция и да упражнява граждански контрол върху процеса, се посочва още в съобщението.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x