Горските пожари в Хавай: Джо Байдън се зарича да посети острова скоро на фона на критиките

Президентът на САЩ Джо Байдън казва, че ще пътува до Хаваите „веднага щом може“ на фона на критиките за отговора му на смъртоносните горски пожари на острова.

Говорейки в Милуоки във вторник, г-н Байдън каза, че иска да гарантира, че хората в щата имат „всичко, от което се нуждаят“.

Броят на загиналите от пожарите вече е 101, а около 1300 души са в неизвестност.

Жителите на Хавай се оплакаха от скоростта на реакцията на федералното правителство на бедствието.

Докато беше в Рехобот Бийч, Делауеър, през уикенда, г-н Байдън беше попитан от репортер за нарастващия брой на смъртните случаи на Хаваите и той отговори: „Без коментар“.

Президентът каза във вторник, че все още не е посетил страната поради опасения, че това ще отклони ресурси и внимание от хуманитарната реакция. Джил Байдън ще го придружи на Хаваите, каза той.

„Не искам да преча. Бил съм в твърде много бедстващи райони“, каза г-н Байдън. „Искам да съм сигурен, че няма да нарушим текущите усилия за възстановяване.“

Досега над 500 служители на федералния спешен персонал са били изпратени да помогнат в усилията за помощ, включително 150 специалисти по търсене и спасяване.

Допълнителен персонал се изпраща в Мауи, за да помогне на тези, които вече са на място, добави г-н Байдън.

Той каза, че „всички налични федерални активи“ в региона ще бъдат използвани за усилията за възстановяване, включително американската армия и бреговата охрана.

“Това е усърдна работа. Отнема време и е изнервящо”, каза президентът.

Спешни служители претърсват разрушените квартали в град Лахайна на Мауи, Хавай

Американската администрация за малък бизнес също започна да предлага нисколихвени заеми при бедствия, за да помогне на местните жители да се възстановят.

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (Fema) одобри еднократни плащания от $700 (£550) на домакинство, за да помогне за незабавни нужди след бедствието.

„Всеки актив, от който се нуждаят, ще бъде там за тях“, каза г-н Байдън. — И ще бъдем там в Мауи, колкото е нужно.

Във видео актуализация във вторник губернаторът Джош Грийн каза, че той и г-н Байдън разговарят „често“ и ще определят време за посещение на президента, след като „сърцераздирателната работа приключи на място по намирането на онези, които сме загубили“ .

Властите в Хавай казаха, че очакват броят на загиналите да нарасне през следващите дни, тъй като повече тела ще бъдат извадени от най-тежко засегнатите части на Мауи. Само 25% от засегнатата зона досега е претърсена за човешки останки.

Приблизително 80% от Лахайна – град с около 12 000 жители – беше унищожен в пламъците .

На място в Мауи много жители казаха пред BBC, че са разочаровани от мащаба и скоростта на усилията за възстановяване.

Един жител, Лес Мун, каза, че досега е получил 500 долара от Fema – по-малко от цената на нощувка в повечето хотелски стаи на острова.

Засега все още спи на креватче в приют.

Президентът Байдън говори от подиум по време на посещение в инженерно съоръжение в Милуоки
Надпис на изображението,Джо Байдън в Милуоки

Друг местен, Фелисия Джонсън, каза, че “всеки иска славата, но никой не иска да стъпи на земята”.

На улица над линията на пожара в Лахайна една жена каза, че се страхува, че ще умре от глад в дните след пожара.

Но сега хората пускат торби с лед, вода, дрехи, батерии и малки слънчеви зарядни устройства в дома на нейния съсед, един от няколкото центрове за хуманитарни доставки на местно ниво, координирани от местните жители в района.

Преди второ пътуване до най-тежко засегнатия район, Еймъри Маури похарчи 1700 долара, за да натовари джиповете си и на приятеля си с тоалетна хартия, кутии с вода, пакети батерии и чували с ориз.

„Просто се опитваме да доставяме доставки възможно най-бързо в засегнатите райони, така че хората да получат това, от което се нуждаят“, каза той. „Чувстваше се липса на отговор от големи организации.“

https://emp.bbc.com/emp/SMPj/2.50.2/iframe.htmlМедиен надпис,

Гледайте: „Слава Богу, че ни даде сълзи“, жител на Мауи

Други изразиха разочарование, че доставките от местен произход са били отказвани от правителствени служители или че затворените пътища са попречили на хората да влязат в Лахайна, за да помогнат.

„Правителството пречи на хората да помагат“, каза Лиз Германски, която загуби дома си в пожара.

„Не мисля, че правителството можеше да направи по-малко“, каза тя пред BBC, докато седеше в задръстване на острова.

„Начинът, по който се развиват нещата в момента, е типичен за това, което всички преживяхме във вторник… не е чудно, че това излезе толкова извън контрол.“

Допълнителен репортаж от Регън Морис в Мауи

Следвайте ни в социалните медии