Горските пожари в Хавай бушуват, а броят на жертвите нараства

Горските пожари, разкъсващи Мауи, вероятно ще бъдат най-голямото природно бедствие, което щата Хавай някога е виждал, каза губернаторът Джош Грийн в четвъртък, тъй като пожарите са убили десетки, разселили са хиляди други и са унищожили общности.

Най-малко 55 души са загинали в пожарите, въпреки че се очаква този брой да нарасне, тъй като усилията за търсене и спасяване продължават на целия остров, казаха служители.

Нито един от пожарите, горящи в Мауи, не е напълно овладян, казаха официални лица в четвъртък.

Ето последните сведения:

Хиляди все още без електричество или средства за комуникация: Близо 11 000 души в Мауи са без ток късно в четвъртък, според PowerOutage.us . Парализиращите прекъсвания на жизненоважни клетъчни, интернет и радио мрежи също възпрепятстват екипите за спешна помощ да се свържат с онези, които може да се нуждаят от помощ, казаха служители. Прекъсванията също така не позволяват на някои да се свържат с изчезналите членове на семейството си или да предоставят на любимите си актуализации за техния статус. Може да отнеме дни или дори седмици , за да се коригират мрежите, а служителите разчитат на сателитни телефони, за да предават информация за спешни случаи.

Броят на изчезналите хора е неясен: Длъжностните лица все още работят, за да определят колко хора все още са в неизвестност в Мауи, каза шефът на полицията на острова Джон Пелетие в четвъртък, цитирайки предизвикателствата при комуникацията без клетъчни или радиосигнали. Екип за търсене и спасяване от Калифорния се присъединява към екипажи от бреговата охрана на САЩ, флота и други агенции, които вече търсят на земята, по море и с хеликоптер.

Пожарникарите все още работят, за да овладеят ада: горският пожар, който разкъса Лахайна, е овладян на 80% към късно в четвъртък местно време, казаха служители на окръг Мауи. Пожарникарите също постигнаха напредък в борбата с други два големи пожара на острова. Пожарът Pulehu, разположен по-на изток в Kihei, беше овладян на 70% в четвъртък, а друг пожар в хълмовете на централната част на Мауи все още се оценява.

Историческият град Лахайна е „изгорен до основи“: град Лахайна в Мауи – туристически център и историческо китоловно село – е унищожен . „Нищо от него не е там. Всичко е изгорено до основи“, каза кметът Ричард Бисен в четвъртък. Губернаторът Грийн изчисли, че около 80% от общността е унищожена. Главният кореспондент на CNN за климата Бил Уиър описва сцената : „Всички емблематични сгради са или сплескани, или просто обгорени скелети на предишното си аз“.

Щатът се бори да подслони хиляди: „Много стотици домове“ са унищожени от пожари, каза Грийн, оставяйки хавайските власти да търсят дългосрочни жилища за хиляди разселени жители . Държавата ще започне с търсене на 2000 стаи за ненастанените, каза той. Жителите със свободни стаи или имоти под наем също бяха призовани да се включат доброволно, за да приютят нуждаещите се.

Приблизително 30 000 души са напуснали Мауи със самолет: Тъй като властите призоваха пътуващите да напуснат острова, повече от 14 000 души бяха изведени от острова в сряда, а допълнителни 14 500 се очаква да бъдат преместени до края на деня в четвъртък, според Hawaii Орган по туризъм. Тези хора или са изпратени на други хавайски острови, или са върнати у дома, се казва в съобщението.

Пътят към възстановяването ще бъде дълъг и скъп: Ще минат няколко години, преди Мауи да успее да се възстанови и възстанови след опустошението от тази седмица – и това ще бъде на висока цена, каза Грийн в четвъртък. „Без съмнение ще бъде в милиарди долари“, каза той. Президентът Джо Байдън подписа декларация за бедствие в четвъртък, която ще насочи значителни федерални ресурси към възстановяване на Мауи и Големия остров. Някои от изгорените исторически места на Мауи обаче никога не могат да бъдат заменени.

Следвайте ни в социалните медии