Глобалният икономически растеж се забавя!

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви в Монреал, Канада, че икономическият растеж се забавя в световен мащаб и вероятно ще отслабен под 2,6% през настоящата година, каквато беше юнската прогноза на банката.

Малпас посочи, че факторите, които допринасят най-много за низходящите нагласи са “Брекзит, рецесията в Европа и търговската несигурност”.

“Освен това в голяма част от развиващия се свят растежът на инвестициите е твърде муден, за да може бъдещите доходи да се повишат значително”, добави шефът на Световната банка.

През юни Световната банка обяви, че очаква забавяне на глобалния икономически растеж от 3,0% през миналата година до 2,6% през 2019-а година и слабо подобрение до 2,7% през 2020-а година.

Експертите на банката прогнозират, че икономическият растеж в развитите страни, включително в еврозоната, ще се забави в резултат на свиването на износа и на инвестициите. Те също така очакват растежът на САЩ да отслабне от 2,9% през предходната година до 2,5% през тази и до 1,7% през 2020-а година.

Следвайте ни в социалните медии