Главният прокурор с последна информация относно Васил Божков

Главният прокурор Иван Гешев даде последна информация как се развива искането за екстрадиция на бизнесмена Васил Божков от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

“Нямаме официална информация дали е освободен от ареста. Учудващо е, че беше задържан. В тези държави няма практика да задържат милиардери, обикновено им се взима паспортът”, заяви обвинител номер едно.

По думите му това не влияе по никакъв начин на искането на нашата държава за екстрадиция. Гешев настоя, че България ще направи всичко, за да върне Божков у нас и да бъде съден тук. И потвърди, че последното обвинение срещу хазартния бос, който се укрива в чужбина, е свързано с търговия с влияние и държане на нерегистрирани културно-исторически ценности.

Разследванията на Специализираната прокуратура срещу Божков започнаха миналата година. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

Междувременно пред Нова телевизия Гешев се изказа остро срещу изказванията на президента и премиера по отношение на прокуратурата. Той посъветва политиците и бизнеса да не се месят в работата на държавното обвинение.

“Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Няма да се допусне да бъдем замесвани в игрички. Прокуратурата е независима институция. Прокуратурата и аз много добре знаем какво трябва да свършим и те, вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат това, заради което са ги избрали българските граждани”, каза Гешев.

Той бе категоричен, че прокуратурата се води от интереса на гражданите, които очаквали справедливост. Затова именно и обвинението се е заело с върпоса за скандалната приватизация, възлагайки проверка на ДАНС.

“За нас не е толкова важно да покажем истината, а да има наказателна отговорност за хората, които откраднаха залъка на българсиката гражданин”, каза Гешев.

И отново отправи призив полтииците да не се занимават с игрички, а да подкрепят със законодателна дейност прокуратурата по отношение на приватизационните слелки.

Следвайте ни в социалните медии