Георги Марков: Румен Радев вече не може да бъде президент на нашите избиратели

„Само българският парламент и българските избиратели могат да свалят доверието си от правителството“. Така бившият конституционен съдия и народен представител от ГЕРБ Георги Марков коментира от парламентарната трибуна вчерашното обръщение на държавния глава Румен Радев, в което той сне доверието си от кабинета „Борисов 3“.

„Правителството получава своя мандат само от Народното събрание, а той – от българските избиратели“, отбеляза Марков, според когото в българската конституция няма текст, който да предвижда подобна възможност за президента. „Защо той не каза по кой член от българската конституция снема доверието? Дали е неволен пропуск? Не! Няма такъв член“, категоричен е Георги Марков, цитиран от Дарик.

Според него президентът пропуска факта, че партия ГЕРБ спечели провелите се през 2019 г. местни и европейски избори, което означава, че избирателите ѝ дават доверието си.

„Нима е парализирано българското правителство, което доведе в страната ни 34 министър-председатели от цяла Европа?“, попита Марков от трибуната и продължи: „Кой, ако не българският премиер, успя да накара Вучич и Тачич да си стиснат ръцете?“.

Според него българските институции работят добре, а за пример даде акциите на прокуратурата, ръководени от новия главен прокурор Иван Гешев и насочени срещу организираната престъпност в страната.

„Нима е парализиран председателят на върховния съд Лозан Панов? Той е толкова „размразен“, че чак отиде във Варшава, дето не му е работа, на митинг срещу полското правителство, в защита на полската съдебна власт“, каза още Марков и заключи: „Демокрацията на България си е в ред“.

Бившият конституционен съдия разкритикува държавния глава и за твърдението му, че бедността в страната става все по-голяма и го попита кога, в близкото историческо минало, заплатите у нас са били по-високи. „Безпрецедентно е българският държавен глава да раздали нацията“, смята още Марков и допълни: „Той вече не може да бъде президент на нашите избиратели. Той ги обиди“.

„Много съжаляваме за тази издънка на държавния глава. Ние не злорадстваме, не му се радваме за тази груба грешка, но ние вече не го считаме за президент на всички българи“, каза още той от парламентарната трибуна.

Следвайте ни в социалните медии