Георги Мамалев: Стоянка беше европейски тип човек

Днес българската духовност и култура осиротяха още повече – Бог предколедно прибра една от най-ярките звезди на родните театър и кино – Стоянка Мутафова, наричана с любов от зрителите и колегите си “Госпожа Стихийно бедствие”. Само дни преди това от нашия свят към “небесния театър” отпътува друг много обичан и ценен актьор – Стефан Данаилов. За последни думи за сбогом с легендарната актриса Стоянка Мутафова, “Новини.бг.” помоли сценичният й партньор и колега Георги Мамалев.

“Стоянка има пръст в моята съдба. Преди в Сатиричният театър се правеха смешни представления, съвместно с радиото, като “Къдрава антена”, “Зигзаг” и т.н.. За пореден епизод в едно от тях някой от актьорите за епизодичните роли се беше разболял и останалите се питали как точно да реагират. Тогава Стояна, Светла й памет, отсекла: “Абе стига сте се мотали, аз гледах един много смешен студент от ВИТИЗ/сега НАТФИЗ/, дори името му запомних- Георги Мамалев се казва, викайте го”.

И си се размотавам аз нещо в предверието на академията, когато се появи запъхтян асистент-режисьорът Кокаланов: “Абе, Мальо, тичай към Сатирата, искат те за едно представление довечера”. Ролята беше малка и незначителна, но аз съм безкрайно признателен на Стояна, изпитвам благоговение пред нея. Тогава обаче хич не подозирах, че ще дойде време, когато с нея, с Георги Парцалев и др.. ще обикаляме България с големи представления.

Безкрайно скърбя за нея. Тя беше много културен, извисен, европейски тип човек. Спомням си веднъж, когато бяха тежки времена за оцеляване у нас, че я попитах какво прави тук, вместо да отиде в някоя “бяла” европейска държава и да гради голяма, мащабна кариера там. Тогава тя каза нещо, което винаги ще помня: “Качеството е друго”.

Стоянка Мутафова беше възпитан, толерантен и много добър човек, колега. Нивото й беше много високо, културата й в никакв случай не беше “твърде обща”. Такива хора се срещат изключително рядко – огромен талант, дисциплина и отговорност – всичко това в комбинация. Тя ще остане в историята на българските театър и изкуство, защото е знакова личност и актриса. Поклон пред нейната памет! Аз лично завинаги ще съм й признателен.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via