Ген. Венцислав Мутафчийски: Мерките не могат да бъдат премахнати навсякъде едновременно!

“Явно ще трябва да свикнем с мисълта, че трябва да работим с този вирус. Дано бързо да се измисли надеждно лекарство, но засега признаците да минава не са съвсем налице. Мерките не могат да бъдат премахнати навсякъде едновременно, а в зависимост от добрите показатели в дадената област”. Това каза генерал Венцислав Мутафчийски по време на откриването на референтната лаборатория за изследване на коронавирус в Пловдив.

По думите му болестите на бъдещето, които ще са и най-голямата заплаха за човечеството, са именно инфекциозните – нови и мутирали вируси. Мутафчийски определи пандемията като “много важен урок за хората“.

“В Европейската комисия излязоха няколко основни документи – последният е пътната карта, по която може да се възобновява животът в Европейския съюз в условията на COVID-19. Едно от основните изисквания е да има достатъчен ресурс за изследване на хората – това е една от стъпките в борба занапред“, коментира генералът. Той подчерта още, че Пловдив върви в правилната посока със създаването на една от най-модерните лаборатории.

Акцент в борбата с коронавируса си остават местата за тестване и наличието на легла за интензивно лечение.

Следвайте ни в социалните медии