Ген. Венцислав Мутафчийски за първата жертва на коронавируса: Такъв кошмар не съм виждал!

Жената, която е починала от коронавирус у нас, е пристигнала в болницата в много тежко състояние. Още на вратата е била интубирана. Въпреки положените неимоверни усилия, лечебните мероприятия не са дали резултат. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV ген. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Жената е починала в 15.40 ч. днес. Състоянието на съпруга ѝ също не е благоприятно. Той все още не е интубиран, но има тежки белодробни проблеми.

„Двамата отговарят на профила на повечето починали пациенти по света. Тя е с преживяна сърдечна операция, сърдечносъдови заболявания. Доста скорострелно се е развило заболяването“, посочи ген. Мутафчийски.

Сутринта той видял рентгеновата снимка от белия дроб на пациентката. „Такава кошмарна снимка не съм виждал“, разкри той.

В Плевен и двамата пациенти са във фаза на оздравяване. В Габрово на пациентката в по-лошо състояние ѝ изтеглена течност 1,5 литра от белите дробове. Дихателните ѝ показатели са се подобрили и тя е в добро състояние.

„Медицинската сестра от Габрово е без признаци на болeст. Тя е в много добро състояние“, каза директорът на ВМА.

По отношение на най-новия случай на заразен с COVID-19 – лекар от София, той каза: „Пациентката отговаря напълно на профила на такива пациенти. Тя е пътувала първо в Англия, след това в Испания, на научни прояви, тя е лекар. При завръщането си в България има съвсем ограничени контакти. Има грипоподбни оплаквания, имала ги още в Барселона“.

„Настанена е във ВМА. Не е служител на ВМА. Настанена е в нашата инфекциозна клиника. В стабилно добро състояние. Идва съвсем на собствен ход, отговорна“, допълни той.

Тя е на 72 години, но в много добро здравословно състояние. Боледувала е най-вероятно от 7-8 дни

По информация на ген. Мутафчийски, в Белодробната болница в София имат защитни маски за две смени. Приоритетно се оборудват инфекциозните клиники, а не пулмологиите и кардиологиите, обясни той.

“Децата са най-пощадената група от заболелите”, каза той. По думите му, мерките, които се предприемат в момента, са малко по-засилени от предишни подобни епидемии.

“Никой в момента не знае кои мерки са най-подходящи за тази епидемия”, обясни той.

Следвайте ни в социалните медии