В Нова Зеландия също започнаха протести. Парламента е обкръжен от камиони

Движението е вдъхновено от продължаващите протести на шофьорите в Канада.

Голям конвой от камиони и каравани блокира днес улиците около парламента на Нова Зеландия в град Уелингтън. Протестното шествие е насочено срещу санитарните мерки, ваксинацията и зелените сертификати. То е вдъхновено от протестите на шофьорите в Канада, които доведоха до парализиране на столицата на страната – Отава, предаде Франс прес.

Стотици превозни средства, на които имаше закачени призиви: “Върнете ни свободата” и “Принудата не е съгласие”, паркираха на улиците около парламента.

Стотици други се струпаха в центъра на града, вдигайки шум с клаксоните си. На място се събраха и около 1000 пешеходни демонстранти. Стотици други пък прекосиха центъра на града, надувайки клаксони. Протестът беше мирен. Нямаше инциденти и задържани.

По време на първото си изказване за годината в парламента, премиерът Джасинда Ардърн предупреди, че пандемията няма да приключи с Омикрон и Нова Зеландия трябва да се приготви за още варианти на вируса тази година.

Тя също така заяви, че няма намерение да води диалог с хората, които са участвали в протестната акция и подчерта, че мнозинството от новозеландците са изразили подкрепа за програмата за ваксинация. 96 процента от новозеландците са се ваксинирали, което позволява на страната да живее с по-малко рестрикции благодарение на допълнителната защита, която дава ваксинацията срещу COVID-19, смята премиерът.

Ваксинацията е задължителна в Нова Зеландия за определени отрасли като здравеопазване, полиция, образование и отбрана. Въведен е и санитарен пропуск, който задължава хората да докажат ваксинационния си статут, за да влязат в ресторанти и да участват в спортни прояви или религиозни служби. Документът не е задължителен за транспорта, супермаркетите, училищата или за достъп до здравни услуги.

Следвайте ни в социалните медии